Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratpartiets sinne för humor

Annons

jag och Björn Höglund med Piratpartiet i Radio Jämtland.

Vi gick ut med att vi bildat Nya Piratpartiet (www.nyapiratpartiet.se/politik) och sa att vi tyckte att upphovsrätten borde avskaffas helt och hållet. Allt borde vara gratis. Även bilar och lägenheter.

Det skulle vi inte ha gjort.

Piratpartister över hela Sverige blev nämligen väldigt sura då. Exempelvis Tobias Fagerström i Norrköping som skriver så här i ett argt mejl:

”Som Piratpartist tar jag mycket illa vid mig av såna här låga utspel. Genom att sända Jens och Björns barnsliga, larviga och fullkomligt idiotiska inslag [ ... ] är ni delaktiga i att håna och förvrida mitt politiska ställningstagande som svensk medborgare!”

Tobias fortsätter:

”Det som sändes i er radio upplever jag som rent förtal av mina politiska åsikter, och jag känner mig kränkt av detta! Av den anledningen skickar jag en anmälan till Granskningsnämnden med förhoppning om en direktsänd officiell ursäkt från er sida till Piratpartiet! Jens och Björn får självklart tycka vad de vill, men ni borde inte sända det!”

... detta alltså från ett parti som säger sig värna yttrandefrihet, rätt till privatliv, fri kultur etcetera.

vad säger man ...?

Annat än att det där med satir är svårt. Speciellt när man själv råkar ut för det.

Men i och med sånt här visar Piraterna sitt rätta, stiffa ansikte. De är precis lika lättstötta, kortsynta och benägna att tala maktspråk som de etablerade partierna.

Resan från underdog till en del av det etablissemang de så innerligt hatar blev kort. Så nu vet ni som vill censurera humor och satir vad ni ska rösta på nästa vecka.

är för övrigt en svår fråga, det är jag den förste att erkänna, och att det är skickligt att Piraterna lyckats koppla ihop upphovsrätten med frågor som demokrati, yttrandefrihet, integritet etcetera.

Vilket ju alla är för.

Så då måste man välja det ena eller det andra?

Man kan inte vara för båda alternativen?

Tydligen inte.

bloggade nånstans och tyckte att konstnärer och kulturproducenter ska nöja sig med folkets tacksamhet.

De ska inte ta betalt för det de gör.

Kanon, säger jag. Då applicerar vi samma logik på andra yrkeskårer: Läkare, poliser, städare, chaufförer, kassabiträden, svetsare, gruvarbetare – så får vi se hur länge det håller.

Makt ska alltid ifrågasättas. Därför behövs det Piratpartier med jämna mellanrum. Gubbväldet behöver alltid en spark i röven.

Men det kan även rebellerna behöva.

Mer läsning

Annons