Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratrapport inte verklig

Tidigare i veckan presenterade intresseorganisation BSA en rapport som slog fast att var fjärde datorprogram i Sverige är piratkopierat.
Nu visar det sig att ingen svensk, vare sig bland företagen eller datoranvändarna, har tillfrågats.

Annons

Uppgifterna från BSA, som också slog fast att IT-industrin förlorade 3 miljarder kronor på piratkopieringen, förmedlades av flera medier, däribland TT.
Förutom att ingen inom IT-branschen eller bland datoranvändarna tillfrågats, visar det sig nu också att både procentsatsen och förlustsiffrorna om Sverige är byggda på schablonsummor och uppskattningar, i sin tur baserade på marknadsundersökningar i andra länder.
Vidare förutsätter uträkningen av branschens förluster att samtliga piratkopierade versioner av alla program på den svenska marknaden skulle inbringa fullständiga licensintäkter till programbolagen – ett ganska osäkert antagande.
– Det var mer av en intellektuell övning där vi tittat på en massa olika variabler. Vi har alltså inte gått ut och frågat någon om de sysslar med piratkopiering, säger Nils Molin, Sverigechef på IDC som gjort undersökningen, till Computer Sweden.
Enligt BSA:s Sverigechef John Hugosson pekar rapporten på en trend snarare än hur det verkligen förhåller sig.
– Man bör nog kanske inte se de här siffrorna som helt exakta. Man kanske inte ska tänka exakt i kronor och ören utan hellre se att här har vi identifierat ett stort problem och vad vi kan göra åt saken. Det tror jag är viktigare än att gå in på detaljer.
BSA:s rapporter lyfts ofta fram i debatten om piratkopiering och används också av organisationen för det politiska lobbyarbetet för hårdare lagstiftning.

Mer läsning

Annons