Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pirinens senaste pärlor

En fullständig orgie i pärlplattor. Lika elaka som färgsprakande.
Och en lika massiv uppsättning av brutala dagboksteckningar.

Det möter besökaren på Joakim Pirinens utställning på Ahlbergshallen som öppnar i dag, lördag.

Och jodå, Socker-Conny finns med, men här som Insulin-Conny, en nidbild av en kompis som konstnären tillfälligt retade upp sig på för ett par år sedan.

Ett massivt flöde av flera hundra typiska Pirinen-bilder, spretiga, ibland ömsinta och ännu oftare giftigt ettersprutande och politiskt stenhårda.

Exempelvis råsopar mot hovet och diverse makthavare, samt en lika känd som irriterande radiopratare (KD) som lustmördas med lika delar humor och ilska.

– Jag ritar hela tiden och det här är en sorts dagbok som jag printat ut och nålat upp här på väggen. Då blir det både högt och lågt. Men emellanåt har jag ganska kul, skrockar han.

Än mer egensinniga är de 400 (!) pärlplattor som täcker entrérummet, tillverkade under två års tid, monterade i samma ordning som de tillkommit:

– Det var min son Jim som vände uppochner på en platta som skulle förställa en prinsessa. Det blev så kul att jag knyckte idén.

Detta nya uttryck fick Pirinen att göra allt från elaka politiska inlägg till sorgliga, galna, humoristiska och rentav farliga småbilder, som vänder uppochner på invanda förställningar.

Allt från norska råttor och franska bajskorvar till urspårade religiösa symboler, ikoner, politiker och allt som varit genom skallen.

– Till slut fick jag ont i ryggen, annars kunde jag ha gjort ytterligare några hundra. men det var som en terapi, jag satt där och knåpade medan ungarna spelade datorspel.

Pärlplattorna finns avbildade i en bok som kom häromåret, men detta är försat gånegn som alla 400 visas samtidigt.

Men dina figurer som Socker-Conny och de andra, har de förändrats genom åren, har karaktärerna ändrats?

– Inte alls, de har förblivit desamma. Sedan har jag försökt hitta på en del nya karaktärer, men alla är inte som jag velat, jag jobbar på den saken.

Så hur kommer du på de ofta hårda replikerna?

– Det gäller att stänga av annat, jag får bäst idéer när jag åker tunnelbana eller är i duschen.

– men att rita serier är sällan spontant, utrymmet måste disponeras och då går det inte att vara spontan.