Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pistören: "De räddade sin kamrat"

När larmet kom i radion att en björn rivit en skidåkare lät det som ett tidigt aprilskämt.

– Naturligtvis tog man det på allvar, men det lät ju helt osannolikt, säger pistören Jon Långström på Funäsdalsberget.

När larmet kom att en pojke skadats av en björn på Funäsdalsberget var det inte bara Jon Långström bland personalen som tyckte det lät minst sagt ovanligt.

En björn i vintervila i västra Härjedalen borde normalt ligga och sova ungefär en månad till i sitt ide innan den kliver upp. Men den här nallen ville annat. Om det var skidåkare som väckte honom eller något annat lär det knappast få något säkert svar på. Klart är dock att de fem ungdomarna, i 12-13årsåldern, som skidade över hans ide knappast kommer att glömma händelsen.

– Naturligtvis var de skärrade och skrämda. Men de gjorde det mycket bra. De räddade sin kamrat som dragits ner i björnidet genom att skrika och vifta med sina stavar mot björnen. Därefter hjälpte de sin kamrat ner hit till dalstationen där han fick hjälp, säger Jon Långström.

Han och övriga fick anrop via sina radioapparater att en olycka ägt rum och en pojke behövde hjälp.

– Jag tyckte det lät osannolikt att en björn varit framme, men vi hann aldrig åka upp i backen innan pojkarna kom ner. De hjälptes åt för att få ner den skadade kamraten.

Personalen larmade SOS om olyckan i samma veva som de tog in den skadade pojken för vård vid skidanläggningen.

– Pojken hade rejäla huggbett på båda benen samt rivmärken på ryggen. Förhoppningsvis inte allt för allvarliga skador och jag hoppas att allt går bra med honom, säger Jon Långström.

* Vad trodde du när du hörde att en björn gått till anfall?

– Egentligen är ju hela historien osannolik, sådana här saker ska egentligen inte hända.

Sent igår kväll spårade länsstyrelsens naturbevakare efter björnen. Spåren visade att den först lufsat ner mot Ljusnan för att sedan lunka upp på berget igen. Efter det har den gått norrut.

– Rent spontant tycker jag att det bör utfärdas skyddsjakt på björnen eller att den flyttas. Den bör inte finnas i det här området, säger Jens Wilhelmsson, driftchef på Funäsdalsberget.

Företagets vd, Kevin Kirk, menar att det är olyckligt att detta hänt.

– Först och främst hoppas jag att det går bra för den skadade pojken och hans kompisar. Sedan blir det länsstyrelsen och naturbevakarna som får avgöra vad som ska hända med björnen.

– Men visst vore det bra om den kunde ligga och sova på ett annat ställe och inte här vid backar och stugor.