Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pjäsen om Katitzi lyfter frågor om fördomar och rasism

– Det här är för varenda unge i Sverige. Så säger Kajsa Isakson, teaterregissör.

Annons

När hon var liten läste hon varenda en av Katarina Taikons böcker om romerflickan Katitzi. I går hade hon Sverigepremiär i Strömsund på sin föreställning om den unga flickan med den egna viljan – ”Katitzi”.

– Jag gjorde den här föreställningen framför allt därför att jag ville göra ett projekt som verkligen sätter ner foten mot intolerans, rasism och fördomar, fortsätter Kajsa Isakson.

Den första föreställningen är precis över och Kajsa Isakson går runt med en blombukett i handen. I Strömsunds sporthall har man skapat ett stort rum med svarta väggar mitt på golvet där publiken, musikerna och skådespelarna får samsas om utrymmet. I väntan på nästa föreställning passar roddare på att dammsuga golvet medan skådespelarna äter lunch.

Katarina Taikons böcker om Katitzi är självbiografiska barn- och ungdomsböcker och följer henne och hennes familj från 7-årsåldern och framåt. Den behandlar frågor som utanförskap och de erfarenheter de upplevde i egenskap att vara romer i Sverige. Böckerna gavs ut mellan 1969 och 1980, sammanlagt skrev Katarina Taikon 13 böcker om Katitzi. I slutet av förra året satte Folkteatern i Göteborg upp en pjäs om Katitzi, dramatiserad av Emma Broström. Det är den dramatiseringen som Kajsa Isakson nu gjort för Riksteatern, med lite nya inslag av sång och musik.

De frågor som behandlas i böckerna är lika aktuella nu som de var när de skrevs, menar Kajsa Isakson.

– Det är inte okej så som det ser ut i Sverige i dag. När jag sa till Riksteatern att jag ville göra det här sa de att vi måste göra det nu, när bland annat Sverigedemokraterna sitter i riksdagen. Det finns fortfarande så mycket fördomar i samhället, och människor på flykt.

Föreställningen handlar om den 9-åriga Katitzi som drömmer om att få börja skolan. Hennes familj har äntligen fått en lägenhet och de ska stanna på samma ort en lång tid framöver. Katitzi är överlycklig. Samtidigt kämpar hon för att få ha en trygg hemmiljö, att inte behöva bli slagen, mot utanförskap och att få samma möjligheter som de svenska barnen.

”Katitzi” turnerar runt i Sverige i höst och i vår, när turnén är över ska den ha setts av nästan 10 000 barn. I samband med turnén ordnar Riksteatern även föreläsningar med teman som demokrati, utanförskap och mänskliga rättigheter. I Strömsund bjöds samtliga elever i årskurs 3 till 6 bjudits in för att se en av två föreställningar. Hanna Sjöberg i femman var en av alla som fick möjlighet att gå på Sverigepremiär.

– Den var bra. Det var intressant att se hur vissa familjer kan ha det, säger hon.

Ensemblen är på 14 personer inklusive tekniker och pjäsen är drygt en timme lång. Huvudpersonen Katitzi spelas av Mia Ray.

– Jag hoppas att barnen får med sig tankar om de egna rättigheterna när de går härifrån. Alla kan hjälpas åt att motarbeta utanförskap och om de möter människor som de inte är vana att möta så hoppas jag att de har med sig lite från Katitzi.

Själv är Mia Ray både nöjd och glad, och lite trött, efter att äntligen fått ha premiär.

Tänk dig att du har varit på ett spinningpass efter att precis ha skrivit högskoleprovet. Jag är trött i huvudet och kroppen, säger hon och tillägger:

– Men det är jättekul. Det är kul att spela en hjälte.

”Katitzi” spelas på Parkskolan i Östersund i dag.