Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planarbetet på is i väntan på avgörandet

Rödkulleprojektet har lagts på is. Exploatören inväntar politikernas ställningstagande och politikerna i sin tur väntar på opinionsundersökningen.

– Om opinionen är väldigt mycket emot så kan det påverka politikerna, säger kommunalrådet Leif Nord (M).

Annons

Björn Dählie och Skistar vill bygga Åres femte by. Flera detaljplaner ska göras för att förverkliga projektet. Först ut i planprocessen är område fyra och fem. De två detaljplanerna, på sammanlagt 125 tomter, mellan Rödkulleavfarten och Ullådalsliften är det mest kontroversiella i hela exploateringen som ska ge flera tusen nya bäddar.

Handlingarna har varit ute på samråd och synpunkter skulle ha lämnats in i april. Därefter har plankontoret arbetat med att sammanställa och svara på inkomna synpunkter och kompletterat med nya utredningar.

Leif Nord berättar att planarbetet står stilla. Anledningen är att exploatören stoppat ärendet tills politikerna visar vad de vill. Och politikerna avvaktar tills de har fått resultatet av en opinionsundersökning som precis skickats ut och svaret dröjer tre, fyra veckor enligt Leif Nord.

Kommunalrådet påpekar att politikerna ska bedöma alla synpunkter, inte bara opinionsundersökningen som kommit dem till del.

I ett brev från företagare, som ÖP skrev om i veckan, står det att ärendet inte får bli en valfråga. Det vill inte heller Leif Nord.

– Det kommer det inte att bli. Det är jag ganska säker på.

Han hoppas på en politisk enighet i frågan.

– Vi vill ha en bred uppgörelse mellan blockgränserna, säger Leif Nord.

Själv är Nord positiv till utbyggnaden i sin helhet men han tycker att detaljplanområde fyra och fem är för omfattande. Där vill han se en bantning av antalet tomter. Hans parti har inte gjort ett ställningstagande ännu.