Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plånboken som styr över hälsan?

WHO konstaterar att cancerfallen hela tiden ökar och enligt prognoserna även kommer att öka ännu mer under de kommande 20 åren.

Är momsbefriad hälsosam mat vägen till bättre folkhälsa? Ska politikerna bestämma över oss på individnivå och trots allt införa en så kallad sockerskatt?

Världshälsoorganisationen, WHO, har i en nyligen utgiven årlig rapport, World Cancer Report, kommit fram till att cancerfallen ökar i världen. På 20 år är prognosen att antalet cancersjuka kommer att öka med 70 procent från 8,2 miljoner, mätvärdet från 2012, till 25 miljoner år 2032. Kampen mot ohälsan kommer att föras med fokus på alkohol, rökning, sockerkonsumtion och övervikt. Som väntat och tidigare aviserat om kommer också kravet om att införa särskild skatt på sockerhaltiga drycker som läsk.

Enbart i Sverige sätter vi i oss någonstans runt 40 kilo socker om året, per person. Och när det gäller sockerkonsumtionen är det en bakomliggande faktor till att denna konsumtion blivit till ett folkhälsoproblem som det talas mer om i läkarvärlden, men också bland forskare. Med grund i detta har Livsmedelsverket uppdaterat kostråden gällande intaget av socker. En allt mer förekommande källa till socker blir de olika tillsatser av glukossorter som livsmedelstillverkare börjat anamma eftersom dessa ofta är relativt billiga att använda. När priset för att göra livsmedel sötare blir lägre leder detta tyvärr också till att konsumtionen av dessa ohälsosammare varor ökar.

En ny studie i Jama Internal Medicine kunde, om än med vissa svagheter i analysen, ge en indikation på att risken för förtidig död i hjärt-kärlsjukdom ökar med tillsatt socker i mat och dryck. Studien är dessutom inte den enda i sitt slag. Sockret skördar sina offer.

Särskilt majssocker är en av de sockerarter som industrin tillsätter allt mer vid produktionen av livsmedel. Från Livsmedelsverkets sida föreslogs det därför 2005 att det rimligtvis borde komma någon skattepolitisk åtgärd, exempelvis en sockerskatt, för att värna folkhälsan. Som bekant har det funnits förslag om en sådan åtgärd, men däremot har dessa aldrig nått längre än till förslagsstadiet. Från Livsmedelsverkets sida vore en sådan mer angelägen än någonsin.

På DN Debatt för den nya läkarföreningen Läkare för framtiden, fram att det är dags för ansvariga politiker att äntligen göra något åt det här eskalerande problemet. Den information vi konsumenter får utgår inte alltid från att ge oss bättre hälsa, istället anser föreningen att de som ligger bakom viss information helst ser oss välja den mat som leder till ökad ohälsa. Föreningen vill därför att det ur ett folkhälsoperspektiv bör tillsättas åtgärder som tydligt begränsar detta skadliga informationsflöde, vilket skulle kunna leda till att vi konsumenter i stället får till oss annan information med ett gott syfte så att vi på individnivå kan göra bättre val av vilken kost vi intar.

Om så här inte sker är framtidsscenariot lika dystert som WHO:s med följd att fler kommer att få exempelvis allvarliga kroniska sjukdomar, som i sin tur ger mänskligt lidande och till på detta även ökade ekonomiska påfrestningar på sjukvård och samhälle.

Marknadsföring som sprider ohälsans budskap är inget vi behöver, dock tillåts detta av befintliga lagar. Om vi vill se ett snabbt positivt skifte i folkhälsan, så är en förändrad skattesats en förståelig väg. Dock ligger det i människans innersta väsen att inte alltid välja det som är bäst för oss. Men heller aldrig att förglömma – plånboken styr i matbutiken.