Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planer på nybygge och nyanställningar i Föllinge

Föllinge Hälsoprodukter är ett välmående företag som nu planerar en rejäl om och tillbyggnad.
– Det kan betyda minst fem nya arbetstillfällen, säger Inger Svensson.

Hon och Ingela Johansson är numera ensamma ägare av Föllinge Hälsoprodukter. För två år sedan köpte de ut Kolbjörn Borseth och norrmannen Helge Kragh.

– Vi är nu åtta anställda och har nått produktionstaket. De nuvarande lokalerna på 380 kvadratmeter räcker helt enkelt inte till om vi ska fortsätta expandera.

visar ritningarna på en om och tillbyggnad av dåvarande Televerkets fastighet som företaget äger.

– Det handlar om totalt 1 000 kvadratmeter. Vi har också köpt det gamla kommunförrådet och det ska förhoppningsvis bli vårt lager.

Hon räknar med att byggpriserna faller under rådande lågkonjunktur.

– Om prislappen blir den rätta hoppas vi på byggstart i vår och att allt står färdigt i mitten av oktober. Så uppåt var det inte för drygt tio år sedan. Då hotades Föllinge Hälsoprodukter av nedläggning.

När företagets grundare Kolbjörn Borseth flyttade till Skottland ville han först sälja företaget till en konkurrent i Finland.

– Om försäljningen blivit verklighet hade verksamheten med all sannolikhet försvunnit från Föllinge, säger Inger Svensson.

Lösningen blev i stället att Inger Svensson, Ingela Johansson och Helge Kragh, då norsk agent för företaget, köpte 75 procent av företaget samtidigt som Kolbjörn Borseth behöll en fjärdedel.

värdefulla arbetstillfällen kvar i Föllinge.

Innan Kolbjörn Borseth startade Föllinge Hälsoprodukter i mitten av 1980-talet jobbade han som kock på det veganska hälsohemmet Föllingegården. Han inspirerades av Lilly Johansson, som var en av hälsorörelsens förgrundsgestalter, och hennes stora intresse för de vilda växternas näringsinnehåll.

Så tack vare alternativmedicinska kontakter byggdes Föllinge Hälsoprodukter upp.

– Vi har i dag cirka 200 olika produkter för naturlig hudvård. Och lika många återförsäljare.

Inger Svensson berättar att hälften av produktionen exporteras till främst England, Tyskland, Frankrike, Japan och Taiwan. Och att de legotillverkar krämer till konkurrenter i både Sverige och utomlands.

– Men de har egna etiketter.

Legotillverkningen ökar stadigt och står nu för 40 procent av Föllinge Hälsoprodukters årsomsättning på 67 miljoner kronor.