Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planera för att fasa ut VM-fotbollen

Fotbolls-VM är över.
Skönt för en del – men kraftiga abstinensbesvär för andra.
– Nu gäller det att fylla tomrummet. Att planera för att plana ut, säger Tore Brännberg, doktor i socialt arbete vid Göteborgs Universitet.

Annons

Enligt Brännberg, som bland annat skrivit böcker om de socialpsykologiska aspekterna hos fotbollssupportrar, har många rutat in sitt liv under VM-månaden.

– Man har levt efter ett schema. Varit uppe sent på nätterna och kollat matcher och gett sig själv tillåtelse att sova längre på mornarna. Och så plötsligt kommer frågan – vad gör jag nu?

Receptet för att undvika VM-abstinensen heter planering. Att fundera på nästa steg redan när man sitter i sin fotbollsbubbla.

– Man kan tänka på vad man skulle ha gjort om det inte varit VM. Kanske åkt och hälsat på gamla faster. Det kan man planera in på måndag, tisdag till exempel så att det bara inte är helt tomt, säger Tore Brännberg.

Kan relationerna med ens närmaste ha tagit skada?

– Familjen kan säkert ha påverkats. Det är klart att det tär på förhållandet om en del gärna vill ta en strandpromenad och den andra absolut måste se Argentina.

Hur mycket har du själv sett av VM?

– Allt utom två matcher. Men jag har också klara planer för vad jag ska göra på måndag. . .

TT

Fler VM-artiklar:

Se målen mellan Brasilien återskapade i Lego

Götze sköt guldet till Tyskland