Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planerar för två samiska aktivitetsparker

Härjedalen kan få två samiska aktivitetsparker. Det föreslås i en förstudie som presenterats för kommunstyrelsen.

Förstudien ger förslag på två aktivitetsparker, en i Björnvallen i Björnrike och en på toppen av Funäsdalsberget. Allt är fortfarande bara på planeringsstadiet men projektledaren Kjerstin Valkeapää tror mycket på idén.

– Det här skulle vara ett sätt att lära barn och vuxna om den samiska kulturen. Kommunstyrelsen var mycket positiv, säger hon.

Projektgruppen har kontaktat den kända scenografen Tor Svae, som bland annat varit med och byggt upp Junibacken i Stockholm, där Astrid Lindgrens sagofigurer väckts till liv.

Exakt vad som ska ingå de samiska aktivitetsparkerna är inte klart men det kan komma att handla om en vandring genom samisk historia och kultur.

– Det här kommer från samebyarna själva, Mittådalen och Handölsdalen, och kan bli ett sätt att mer bli en del av turistnäringen. Men det handlar också om att öka förståelsen för samer och deras näringar, säger projektledaren.

Förstudien ska vara klar i december. Först därefter blir det aktuellt att göra något mer konkret av idéerna och i sådana fall söka pengar från EU:s strukturfond. Då krävs också privat finansiering. Varifrån den ska komma är oklart men destinationsbolagen i både Funäsdalen och Vemdalen, samt Skistar Vemdalen och Funäsdalen Berg och Hotell är positiva till förstudien.

– Mellan tummen och pekfingret handlar det om 10-12 miljoner under tre år som behövs för att bygga upp och driva parkerna. Det här är något som är viktigt både för samer och turistnäring, säger Kjerstin Valkeapää.