Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Plastleksaker är värst"

Hårda som mjuka klappar, det viktigaste är att de inte innehåller giftiga kemikalier.

Annons

Malin Hakfelt är auktoriserad hälsorådgivare och jobbar på Ej:s hälsokost. Hon och butiken tycker att det är viktigt att erbjuda leksaker som är gjorda i giftfria material. Barn, menar Malin, är nämligen extra utsatta.

– De är så mycket känsligare än vad vuxna är. Eftersom de inte är färdigutvecklade än. Därför är det jätteviktigt.

Det kan räcka med att vara i samma rum som vissa typer av material, säger Malin

– En del av de här ämnena frigörs varje gång barnet tar i leksakerna. Vid mätningar av kemikalier i inomhusmiljön kommer barnrummen med alla plastleksaker högt upp på listan bland värstingar, säger hon.

Vissa ämnen kan också spridas utan beröring.

– De cirkulerar i luften och faller sedan ned och lägger sig i dammet. Dammråttorna är egentligen rena giftbomberna kan man säga.

Plast är det material som innehåller mycket gifter, och mjuk plast är allra värst. Den innehåller mjukgörande ftalater som är hormonstörande, menar Malin Hakfelt. Det bästa är leksaker i trä eller andra naturmaterial. Någon märkning för att leksaker är giftfria finns dock inte.

– Nej det gör ju inte det.

Är det någon sådan märkning på gång?

– Inte vad jag vet. Men det vore jättebra med en sådan. Vi får hoppas på att det kommer.

Eftersom det inte finns en specifik märkning eller stämpel, tycker Malin Hakfelt att det vore en bra idé att ha innehållsförteckningar.

– Det är ju helt omöjligt för konsumenten att veta vad förpackningen och innehållet är gjort av. En innehållsförteckning skulle underlätta för alla, menar hon.

Men i mångt och mycket handlar det om att vara medveten och göra prioriteringar.

– Jag har själv barn och ju större de blir desto svårare blir det. De blir mer bestämda över att de vill ha just den grejen. Väljer man bort värstingarna gör det stor skillnad, säger Malin Hakfe.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.