Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plastsopor ökar i haven

Plast kan ta livet av djur på gården, men förstör i ännu högre grad för dem som lever av havet. Nio av tio stormfåglar på Västkusten har plast i magen.

Annons

Det skriver Daniel Hansson, forskare i oceanografi vid Göteborgs universitet, i en debattartikel i Göteborgsposten från sommaren 2012.

Han berättar om beräkningar som visar på att det varje år dumpas 6,5 miljoner ton skräp i havet. Fartygen bidrar inte mest, 80 procent av allt blåser ut från land.

Det mesta av detta skräp är plast. För att ge ett grepp om hur mycket det rör sig om längs Bohuskusten jämför Daniel Hansson med att det ligger två kilo skräp per meter kust. Och det mesta är av plast, ett material som endast tillverkats sedan 1940-talet.

Men tillverkningen ökar. Enligt debattartikeln produceras mer plast per år än kött.

När plasten hamnar i magen på djuren kan de drabbas av uttorkning, svält och död. Eftersom nedbrytningstiden på plast är så långsam byggs plastberget på utan att minska. En Pet-flaska tar upp mot 15 generationer att försvinna.

Och eftersom fleecetröjor är gjorda av Pet-flaskor, det var så de lanserades när de först kom, tar också dessa tröjor lång tid att brytas ned. I samband med tvätt lossnar tusentals plastpartiklar som inte renas av reningsverken utan följer med ut i vattnet.

Enligt en studie som publicerades för två år sedan i tidskriften Biology Letters har plastfångster vid provtrålning utanför Kaliforniens kust ökat med över hundra gånger de senaste 40 åren. Mellan 1972-1987 hittades ingen plast i de flesta proverna.

Plastskräpet hjälper insekten havslöpare att lägga ägg eftersom den behöver en plattform. Fiskar som äter äggen får i sig plasten på köpet, inklusive kemikalierna som ingår.