Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Platt fall för Jämtlands damer

Det var tänkt att Jämtlands damer skulle fortsätta sin jakt på ­slutspelsplats med två poäng mot jumbon Umeå. Men 18 poängs underläge efter första quartern underminerade alla sådana planer.

Annons

Jämtland hade inför mötet med Umeå två matcher mindre spelade än Sundsvall, laget man närmast slåss med om den åttonde och sista slutspelsplatsen. Sundsvall slog senast topplaget Telge och satte med det press på Jämtland att besegra Umeå på bortaplan.

verkade infinna sig på planen i Umeå.

Hemmalaget klev snabbt upp i ledning med 8–0, varpå Jämtlands coach Jonathan Bolin tog timeout.

– Vad håller ni på med, vakna, ungefär så sa han, men inte med de orden, sa Jämtlands Sofie Andersson.

De orden gav dessvärre inte speciellt mycket. Umeå fick segla iväg till 19–2, efter tio minuters spel skrevs siffrorna till 22–4.

– Vi fick jättebra skott och så, det var bara det att våra skott inte gick i, sammanfattade Jämtlands forward Camilla Fagerberg den första perioden.

Jämtland upp sig, men då var det så dags. Laget vann resterande tre quarters, men utan att vid något tillfälle kunna gå ikapp. Den stora anledningen var returtagningen, som Umeå vann med 52–34. Stora Amy Mohr noterades för 14 returer och skapade problem för Jämtland inside.

– Hon är smart. Väldigt smart, och kan passa också. Hon är inte så jättestor och stark, men är smart och utnyttjar det. Men Ida (Andersson) kom in och spelade riktigt bra försvar på henne mot slutet, sa Sofie Andersson, som också fick brottas en del med Mohr.

– Det är inte så lätt när ett lag får tre chanser per anfall, fortsatte Sofie och syftade på Umeås offensiva returtagning. Ofta kunde Jämtland pressa hemmalaget till ett dåligt avslut, men då fanns Mohr eller någon av hennes kollegor där och gav en ny chans.

Viss besvikelse fanns mot att Umeå fick besöka straffkastlinjen så pass ofta (23–12 till Umeå i straffkast), men Sofie hade ett bättre ställe att placera skulden på.

– Man ska ju absolut inte skylla på domarna. Vi har oss själva att skylla. Ingen föll egentligen ur ramen och gjorde bort sig. Vi gjorde bort oss som ett lag.

Umeå–Jämtland 56–50 

(22–4, 11–13, 9–18, 14–15)

Umeå: Amy Mohr 16, Anna Österman 15, Shannon Daly 13, Ida Södersten 6, Caroline Sigefelt 4, Madeleine Malmbom 2. Jämtland: Stina Nilsson 20, Camilla Fagerberg 12, Jill Noe 11, Sofie Andersson 3, Ida Andersson 2, Jenny Rudholm 2.

Publik: 202

Jämtland har fortfarande möjlighet att nå dit, även om det krävs hjälp från andra lag. Det är nog det mest positiva med fredagens match.

Den höll inte ligaklass.

– Jag vet inte vad som hände. Vi blev förvirrade och oorganiserade.

(Sofie Andersson om första quartern.)

– Innan matchen sa vi att det var viktigt att kontrollera returtagningen.

(Jonathan Bolin fick se den delen av matchplanen gå upp i rök.)

Umeå: 30,6 procent (Mohr 5/12)

Jämtland: 23,6 (S Nilsson 1/2)

Umeå: 25 (tre spelare 1/2)

Jämtland: 33,3 (S Nilsson 6/13)

Umeå: 73,9 (Södersten 4/4, Mohr 3/3)

Jämtland: 66,6 (Fagerberg 2/2)

Umeå: 52 (Mohr 14)

Jämtland: 34 (Noe 10)

Stina Nilsson 40, Camilla Fagerberg 38, Jill Noe 28, Jenny Rudholm 25, Ida Andersson 23, Sofie Andersson 18, Stina Söderberg 13, Martina Renholm 4, Veronica Axelsson 3, Alice Höglund 3.

Lör 21 feb: 08 Stockholm–Luleå, Norrköping–Brahe, Telge–Solna. Sö 22 feb: Marbo–Eskilstuna, Jämtland–Luleå.