Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plogade för mycket

Nu uppmanas mannen att sänka kravet med över 5000 kronor.

Enligt gammal sedvana har flera fastigheter delat på kostnaderna för plogning och underhåll av vägen. Kostnaden hade hamnat på runt 1 000 kronor per år. Men sedan en man tagit över en av fastigheterna och underhållet sköt kostnaderna i höjden.

Bland annat ska det ha krävts plogning uppemot 100 gånger under en vinter och inräknat grusning och dikning av vägen slutade notan på 7 487 kronor.

Det tyckte en av de andra fastighetsägarna var på tok för mycket och anmälde mannen, som genomförde underhållet genom sin jordbruksfastighet, till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Fastighetsägaren säger sig också inte fått någon information om den ökade kostnaderna samt ifrågasätter om vägen verkligen behövde snöröjas nära 100 gånger. Övriga vägar har snöröjts uppskattningsvis runt 35 gånger.

Fastighetsägaren tycker att cirka 1800 kronor är rimligare att betala.

Mannen som stått för underhållet håller inte med. Han anser att den fastighetsägaren genom sedvana godkänt att dela på kostnaderna. Kostnadsökningen förklarar mannen med att färre fastighetsägare delar på underhållet och att snöröjningen skett oftare på grund av att blåsten drivit upp snö på vägen. Han menar också att grusning och dikning krävts oftare än tidigare.

ARN, tycker dock att debiteringen var i det saftigaste laget. Fastighetsägaren har visserligen sagt okej till underhåll genom att betala tidigare års fakturor, samtidigt kan man inte, enligt ARN, fördyra underhållet utan att först prata med andra som är berörda. Om tilläggsarbeten tillkommer är det lag på att berätta det. I vissa fall får de utföras i alla fall, men ARN anser inte att detta är ett sådant fall.

Fastighetsägarens erbjudande att betala cirka 1800 kronor tycker ARN är rimligt och rekommenderar mannen som stått för underhållet att sänka sitt krav till den nivån.