Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plötsligt stod guldälgen framför honom

Plötsligt händer det.
En gråmulen måndagsmorgon i Jämtlands djupa skogar, ett klassiskt ståndskall och ett välriktat skott. Då ligger drömälgen där på backen, med ett jättekrona innehållande 22 taggar. Det fick Örjan Persson uppleva förra veckan.

Annons

Det var ett guldkantat jaktäventyr som Örjan Persson från Gävle och hans 13-årige son Elov fick vara med om i Nederhögen, i höjd med Rätan. Örjan brukar följa med rutinerade älgjägaren Eivind Johansson i Svartbäckosens jaktlag, och förra måndagen resulterade det hela med att Örjan sköt en 300-kilos 22-taggare. Det var flitige hunden Zero som ledde dem på rätt spår, genom att spåra upp en älg på förmiddagen. Efter en dryg timme så nådde Örjan och Elov fram till skådeplatsen, och de kunde genast konstatera att det var en jätteoxe som Zero skällde på. Själva skottet var tämligen odramatiskt, och de njöt i fulla drag när de beskådade djuret på närmare håll.

– Jag såg som sagt på håll att älgen var stor, men inte att den skulle ha 22 taggar. Det är det absolut största som jag har skjutit, berättar Örjan Persson i mobiltelefonen på väg hem till Gävle.

En första mätning visade att hornet med god marginal räcker till en guldutmärkelse, och nu återstår det angenäma arbetet med att få det monterat på en sköld.

– Jag här lämnat det i goda händer i Jämtland, men till helgen åker jag upp till Nederhögen igen för att hämta hornet, och det kanske till och med blir läge för lite mer jakt, berättar en nöjd och stolt Örjan Persson.