Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plundrat museum återinvigdes

Iraks nationalmuseum slog på måndagen upp portarna igen, sex år efter att det plundrats under den USA-ledda invasionen. Men det borde hållas stängt av säkerhetsskäl enligt kritiker inom regeringen.

Nationalmuseet i Bagdad har världens främsta samling från ”civilisationens vagga” kring floderna Eufrat och Tigris, de tidiga kulturerna i Mesopotamien, Sumer och Assyrien. Men under några dagar i april 2003 stals omkring 15 000 föremål under kaoset efter invasionen, innan amerikanska styrkor säkrat byggnaden. Statyer halshöggs och mängder av andra föremål förstördes, bland annat 4 000-åriga lejonskulpturer.

En av hedersgästerna vid invigningen var premiärminister Nuri al-Maliki.

– Vi vill göra museet till en plats som står främst i ledet bland världens museer. Vi har en lång väg att gå. Det görs fortfarande stora upptäckter vid arkeologiska utgrävningar landet runt.