Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plundrat museum återinvigdes

Iraks nationalmuseum slog på måndagen upp portarna igen, sex år efter att det plundrats under den USA-ledda invasionen. Men det borde hållas stängt av säkerhetsskäl enligt kritiker inom regeringen.

Annons

Nationalmuseet i Bagdad har världens främsta samling från ”civilisationens vagga” kring floderna Eufrat och Tigris, de tidiga kulturerna i Mesopotamien, Sumer och Assyrien. Men under några dagar i april 2003 stals omkring 15 000 föremål under kaoset efter invasionen, innan amerikanska styrkor säkrat byggnaden. Statyer halshöggs och mängder av andra föremål förstördes, bland annat 4 000-åriga lejonskulpturer.

En av hedersgästerna vid invigningen var premiärminister Nuri al-Maliki.

– Vi vill göra museet till en plats som står främst i ledet bland världens museer. Vi har en lång väg att gå. Det görs fortfarande stora upptäckter vid arkeologiska utgrävningar landet runt.