Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plusresultat för skuldtyngt bolag

Krokomsbostäder visar ett plusresultat för 2008 på 2 miljoner kronor. Men det är ett skuldtyngt bostadsbolag.

Annons

När kommunfullmäktige i februari gav Krokomsbostäder klartecken till att sälja 96 lägenheter i kommunens ytterområden sa styrelseordförande Lisa Sallin:

– Bolaget har byggt för mycket och för dyrt. Skulden är 325 miljoner kronor. Och faktum är att bankerna äger 98 procent av Krokomsbostäders fastighetsbestånd.

Det var under 1980–talet som bostadsbolaget byggde ett stort antal fastigheter i stora delar av kommunen. Detta innebär att bolaget nu har ett högt bokfört värde och hög belåning och en mycket stor känslighet för ränteförändringar.

Vid mätningen i februari var 66 av Krokomsbostäders 1 287 bostäder outhyrda. Det är 26 fler än året innan. De allra flesta tomma lägenheterna finns i Föllingeområdet och Änge.

Revisorerna kräver att genomgångar görs av fastighetsbeståndet. Nu har också styrelsen beslutat att en ekonomisk analys ska genomföras av samtliga fastigheter.

För om det planerade underhållet ska kunna öka måste låneskulden minskas och driftskostnaderna sänkas.