Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Po Tidholm: Läget dystert för Norrland

"Att Norrland någonsin skulle kunna bli ett vardagsland igen, där människor bor och arbetar med vanliga saker som människor i resten av landet arbetar med – det tåget har nog faktiskt gått."

Så skriver ÖP-krönikören och författaren Po Tidholm i förordet till sin uppdaterade version av boken "Norrland" (Teg) som just utkommit.

400 sidor reportage och diskussion om framtiden för den halva av Sverige där han själv är född, och i vuxen ålder har flyttat tillbaka till.

Första upplagan på 10 000 exemplar är slut sedan tryckningen 2012, den nya som trycks i lika många ex består till en fjärdedel av nya texter, publicerade i allt från tidskrifter och dagstidningar till krönikor i radion.

"Arbetspendlaren och turisten är något tillspetsat vad som återstår av Norrlands möjligheter" förtydligar han på ett annat ställe i förordet.

Det låter dystert?

– Läget ÄR dystert. Bland annat måste vi göra upp med de blåögda reklambroschyrer som påstår att kommunerna i inlandet har så fin tillväxt och att allt kommer att blomstra. Vi har sett alltför många sådana kampanjer som saknar grund.

– Sanningen är att tillväxten finns i Umeå och i någon mån Östersund och Åre. I övrigt ser vi en långsam utarmning som är andra sidan av den allt kraftigare urbaniseringen.

Po Tidholm vill att invånarna gör upp med den självbilden, men samtidigt också ser möjligheterna:

– I grunden är det djupt upprörande att vinsterna från vattenkraften och skogen och andra råvaror förs till andra delar av landet utan att de värdena används för att bygga den norra delen av landet.

– Politikerna på riksplanet dammar bara av gamla pliktskyldiga uttalanden men verkar inte bry sig egentligen. I grunden ror jag man måste reformera hela skattesystemet, vinsterna som skapas i Norrland måste komma invånarna här tillgodo.

Po Tidholm är förundrad över hur vindkraftverken kunnat växa upp som skogar utan större protester - det hade man aldrig accepterat i södra Sverige, menar han.

– Här står vi inför reella konflikter mellan ekoturism och industrikomplexen, man kan räkna fram hur mycket vildmarken är värd räknat i turistinkomster.

Lika häpen är han över att SD kunnat växa i Norrland, inte bara för att regionen traditionellt sett röstat mer rött än södra delarna av landet:

– Det finns hel enkelt inga skäl att rösta på SD om man bor i Norrland, för mig är det obegripligt hur de kunnat få några mandat alls här.

Sedan första upplagan kom ut har Po Tidholm rest oavbrutet och mött sina läsare på bibliotek och i föreningshus, för två år sedan fyllde han Östersunds Bibliotek när boken kom:

– Jag har lärt mig oerhört av alla samtal jag haft och frågorna om Norrland handlar om hela Sverige.