Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Podd 72: "Preppa med vatten, medborgaransvar och besök på skräckhotellet"


Se filmklippet ovan med KGB:s spionkamera och hur avlyssningen gick till på Skräckhotellet.
Lyssna på Podd 72 här.
Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Sveriges nationella informationsnummer i kris (113 13), hur du överlever allt från stormar till rymdvarelser och så får du veta hur mycket vatten du behöver till din prepp i en nödsituation enligt kanadensiska krismyndigheter - som vanligt får du preppertipsen du behöver för att förbättra din personliga beredskap i Podd72 .

För du som medborgare har ett stort ansvar i kris, att kunna ta hand om dig själv, så att myndigheterna kan hjälpa sjuka, gamla och handikappade. Det är något som tas upp i ett samtal med Civilförsvarsförbundets generalsekreterare Anders M Johansson:

– Jag tror vi är för många som i allt för stor utsträckning lutar oss mot det offentliga på ett orealistiskt sätt. Är det en storskalig händelse är det att begära det orimliga av de ansvariga samhällsorganen att du också ska bli undsatt i närtid eftersom resurserna inte räcker till.

Du får också göra en tidsresa till hur det var att bo på hotell i Estland under Sovjettiden, då KGB lyssnade på allt och alla. Och fotograferade:

– Med kameror som den här tog KGB bilder på vad som skedde i hotellrummen, om du var med fel person så hade KGB bilder för att utpressa dig, annars så var det bara – bra bilder, berättar guiden under turen på KGB-museet på Sokos Hotell Viru i Tallinn.

Under den guidade turen träffar du även Tomas Mälson, en är svensk-est vars föräldrar flydde från Estland under kriget. På 80-talet fick familjen komma på besök igen. När familjen kom ned från sitt rum för att fråga om att hyra bil för att ta sig till sina släktingar så hann de inte ens ställa frågan innan de fick höra "jaha, ni ska till Pärnu alltså".

I filmklippet ovan ser du hur en spionkamera såg ut och du kan läsa mer om besöket i en ledarkrönika på helahälsingland.se.

I podden pratas det också finländsk säkerhetspolitik med Yrsa Grüne på Hufvudstadsbladet, och då särskilt svensk-finländska försvarsrelationer.

– Jag tror att den politiska viljan (att sluta statsfördrag Sverige-Finland) är större i Finland än i Sverige faktiskt. Det är min egen personliga bedömning. Vi vill ju gärna ha någon som kommer och hjälper oss, sen är det en annan sak om vi uppfattas som väldigt solidariska i politiskt kritiska situationer, säger Yrsa Grüne i samtalet.

Dessutom tas ryska medier utifrån militärteoretiskt perspektiv upp tillsammans med doktoranden vid King´s College Oscar Jonsson, hur en svensk-rysk konflikt kan te sig med Mats Johansson som skrivit Kalla Kriget 2.1 och så pratar Christian Palme både om Ryssland nu och då och hur Sovjetunionen skildras på rysk tv.

LYSSNA PÅ PODD72:

#3 "Preppa med vatten, medborgaransvaret och besök på Skräckhotellet"

#2 "Så fixar du strömavbrottet"

#1 "Poddpremiär, preppa med barn & svarta svanar"