Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Podd 72: "Så fixar du strömavbrottet!"

Om strömmen går, hur beredd är du på att hantera situationen? Och vad gör du om den inte kommer tillbaka på 6 timmar, på 12 timmar, en dag eller kanske en vecka? Podd 72 ger dig svaren hur du fixar ett långvarigt strömavbrott.
(Finns att ladda ned på iTunes och Acast)
– Det finns lösningar till det mesta. En vevdriven radio säkerställer informationen, information är a och o. Om du inte vet något vet du inte vad du ska förhålla dig till, säger överlevnadsexperten Jan Alsander på Civilförsvarsförbundet i podden (och titta på klippet ovan där han visar radion).

Har du inte tänkt på hur du ska klara ett strömavbrott, så är du i gott sällskap. En undersökning från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, har gjort visar att nästan halva befolkningen har inte gjort några förberedelser för att kunna klara ett långvarigt elavbrott. Ungefär lika många har aldrig ens tänkt på hur de skulle påverkas om elen försvinner en längre tid. Men med exempelvis campingkök så kan man klara matlagning av snabblagade rätter som potatismos, pasta och soppor.

– Bor du i lägenhet och ska elda med campingköket så tänk på att inte ställa dig under fläkten. Köksfläkten innehåller mycket fett och är livsfarlig och kan ta eld, säger Jan Alsander.

Även vattenförsörjningen kan bli drabbad, så tänk på att ha vattendunkar med vatten hemma också. Toalettbekymren kan lösas med plastpåsar.

– Icke att förglömma så drabbas ju avloppet vid långvariga strömavbrott. Vi brukar rekommendera att man använder toalettpåse i toalettstolen som en torrklosett. Så gör man ifrån sig i påsen och knyter ihop den som en hundpåse och förvarar den på balkongen eller något annat ställe där det inte luktar, säger Jan Alsander.

Podd 72 innehåller också mycket annat spännande:

00:25 Veckans nyheter

Allt från Frankrikehjälpen, till terroröverenskommelsen, totalförsvarsbeslutet, debatten om Gotland och det där med tåg och nedrivna kontaktledningar...

7:46 Estland, aldrig mer ensam

– Vi trodde att ett litet land kunde vara neutralt och självständigt, tyvärr fungerade inte det, säger Estlands utrikesminister Marina Kaljurand när vi träffas på svenska ambassaden i Tallinn

14:55 Preppertips: Julresan

Allt du behöver ha med dig i bilen på vintern.

15:35 Kan det bli krig på Balkan igen?

– Ja, om den internationella uppmärksamheten slappnar eller om man inte tar den på allvar, säger Christian Palme som är återkommande gäst i programmet. Palme var DN:s utsände på Balkan under 90-talet och senare kommunikationschef åt åklagaren vid Krigsförbrytartribunalen i Haag.

33:20 Preppa för att klara strömavbrottet

Överlevnadsexperten Jan Alsander ger dig råden du inte kan vara utan.

41:15 I Mediebruset

Vi spanar vad som varit i rysk tv senaste veckan och pratar om GP som använde RT som källa.

45:35 Hur jobbar MSB med att möta påverkan

– Det som är så bra med källkritik är att man har med sig det var man än kommer i livet, säger Fredrik Konnander som är ansvarig för att möta påverkan vid MSB som också ger delningstips.

– Fundera två gånger. Tryck inte på knappen på en gång. Ställ dig frågan, i vilket syfte fick jag den här informationen. Vilka effekter blir det om jag delar den.

51:50 Preppertips – ditt ansvar

Lyssna på Podd 72.

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig.

Finns att ladda ned på iTunes och Acast.