Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poeten som tar time-out i Överberg

Poeten, fotografen och pedagogen Cletus Nelson Nwadike bor under två veckor i Överberg tillsammans med sin familj. Han är här som Mankell-stipendiat.
– Jag knackar på i stugorna och frågar om jag får ta bilder, säger han.

Det har blivit flera diktsamlingar och en barnbok för Cletus Nelson Nwadike, ursprungligen från Nigeria. Och under två veckor befinner sig alltså poeten i Henning Mankells författarstuga på ett stipendium.

– Det här är lite av en time-out för mig. Ibland måste man vila. Jag går runt och knackar på och fråga om jag får ta bilder. Det blir mycket på det vackra landskapet men fjällen och sjöarna och på de gamla husen, berättar Cletus.

Under sin vistelse i Härjedalen samlar han också på sig berättelse från människor han möter.

– Men jag vet inte riktigt vad det blir av dem. Det är spännande för mig att möta människorna här och ibland behöver det inte vara så mycket mer än så.

Cletus Nelson Nwadikes har en utställning med sina fotografier på Medborgarhuset i Sveg och på tisdagskvällen läste han dikter på biblioteket och berättade som sitt värv som poet och fotograf. Mycket handlade om hemlandet Nigeria och Cletus egen farfar, bland annat en historia om hur Cletus efter många om och men kom över ett fotografi av honom.

– Alla fotografier i min by brändes av soldater, berättar Cletus.

Det hände under inbördeskriget på 60-talet, då östra Nigeria, Biafra, ville göra sig självständigt. De soldaterna som kom till Cletus by mördade och våldtog, och avslutade med att samla in alla fotografier och bränna dem för att undanröja alla bevis på att det funnits folk i byn.

Cletus frågade runt men ingen ville kännas vid några fotografier, eller ens prata om inbördeskriget.

– Man pratar inte om det i Nigeria, så jag fortsatte prata men ingen ville prata med mig.

Till slut knackade det på dörren en kväll och en man slängde in ett fotografi innan han försvann.

"Vänta", skrek Cletus och sprang efter, "Vem är min farfar?"

"Men är du dum i huvudet", blev svaret. "Ser du inte det?"

– Då såg jag farfar rätt i ögonen på bilden och det var som han väntat på mig, som att han ville kommunicera med mig fast hundra år efteråt, berättar poeten.

Sedan många år bor Cleutus Nelson Nwadikes i Sverige, nu i småländska Aneby. Men det blir många resor till Nigeria och även en del historier där om livet i Sverige. Nu kanske också från Härjedalen.

– Ja, någon jag mött här har berättat hur de sett spår efter björnen och att den nu förbereder sig för att gå i idé. Det blir världens grej i hembyn, berättelsen om det stora djuret som lägger sig att sova hela vintern, ler Cletus Nelson Nwadikes.