Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pojkar försökte stjäla från gatukök

Två pojkar, 15 och 16 år, har dömts för flera brott. I maj försökte de stjäla från ett gatukök i Bräcke.

Annons

I slutet av maj hade pojkarna tråkigt, har de sagt i förhör. De tittade in genom fönstret på gatuköket för att se om det fanns kameror, men de hade inte tänkt stjäla något.

Tanken var att starta larmet, enligt 16-åringen. Han har berättat om hur 15-åringen slog sönder en ruta med kofot och om att han själv stack in handen för att se om hela rutan var trasig.

Östersunds tingsrätt tror inte på deras förklaring utan dömer dem för försök till stöld. Händelseförloppet har fångats på övervakningsfilm, inklusive att pojkarna sprang iväg när larmet gick.

Samma dag stal de en bil som 15-åringen körde. Pojkarna använde sig även av två cyklar utan lov från de båda ägarna och döms för egenmäktigt förfarande.

15-åringen stal en annan bil i början av maj, som han körde i Bräcke kommun. I april snattade 16-åringen en flaska parfym i centrala Östersund.

Båda pojkarna ska utföra ungdomstjänst i 35 timmar. Rätten tog hänsyn till pojkarnas ålder när straffet bestämdes. Straffvärdet på brotten som 15-åringen begått uppgår till två månaders fängelse.

Tillsammans ska pojkarna dessutom betala 13 330 kronor i skadestånd till de drabbade.