Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pojke får skadestånd efter inbrott

Skolpojken kom hem mitt under pågående inbrott.
Den av inbrottstjuvarna som åkte fast ska nu betala ett femsiffrigt skadestånd till honom.

Annons

Det var 21 januari i år som pojken vid 14.30-tiden öppnade ytterdörren till villan samtidigt som fönsterrutan i altandörren på andra sidan huset krossades.

Pojken skymtade de tre män som tog sig in, men de såg inte honom. Han sprang ut på gatan och hämtade en vuxen granne.

Grannen hamnade i slagsmål med de tre. Två av dem flydde i väg och han brottades ett tag med den tredje.

Men även denne, en 26-åring, lyckades slita sig fri.

Han sågs minuten senare av ett vittne när han kastade ifrån sig en kofot i ett buskage vid en förskola nära den inbrottsdrabbade villan.

När poliser en stund senare hittade 26-åringen mycket andfådd vid en skola så stämde han helt överens med det signalement som både mannen som försökte gripa honom och vittnet vid förskolan hade lämnat.

Den 26-årige mannen anhölls samma dag som han greps. Han häktades av Östersunds tingsrätt 23 januari och släpptes fri först 5 mars.

Under rättegången i Östersunds tingsrätt sa mannen att han inte mindes något av den tid när inbrottet skedde, för han hade varit allt för påverkad av narkotiska preparat.

Det första han sa sig komma i håg var att polisen grep honom, och att han berättade för dem att han hade en kniv på sig.

Tingsrätten dömde honom som skyldig till brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott.

Att han även dömdes för grov stöld, trots att han inte hade något stöldgods eller brottsverktyg på sig, berodde bland annat på att en väska som kunde knytas till honom hittades i villan. I väskan låg en kassalåda.

I hans skor hittades också glassplitter som stämde med den altandörrsglasruta på baksidan av huset som hade krossats. Och några av skoavtrycken i en rabatt vid altandörren stämde med hans skor.

Det som stals och som försvann med de två tjuvarna som kom undan var en datorplatta, en router, ett par kameror, mediciner – och 5 000 kronor i kontanter som pojken hade sparat ihop.

Mannen dömdes till tre månaders fängelse.

Han ska betala 22 200 kronor i skadestånd till pojken. Det fördelas på 10 000 kronor för kränkningen, 7 200 kronor för sveda och värk och 5 000 kronor som pojken blev bestulen på.

Tingsrätten konstaterar att pojken utsatts för ett omfattande psykiskt lidande och att han fortfarande mår mycket dålig av det som hände.

Den dömde ska även betala 4 300 kronor i skadestånd till pojkens pappa.