Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pojke valdes till lucia i Östergötland

Alla elever ska behandlas rättvist har rektorn slagit fast på en skola i Östergötland. Därför ska både pojkar och flickor få chansen att bli lucia.
– En del verkar tro att det var en ploj att välja en pojke som lucia. Men vi följer ju läroplanen. Vi ska ju lära ut jämställdhet och demokrati, säger läraren Anna Wissman till Corren.

På Duveds skola fick inte eleverna välja en pojke till lucia. Det ska vara en tjej, slog rektorn fast och hänvisade till traditionen. Men på en skola i Östergötland accepterar rektorn valet av en pojke till lucia.

Här har skolans femteklassade lottat fram en lucia. När resultatet lästes upp applåderade eleverna.

Skolchefen och rektorn menar att det är skolans uppgift att lära ut att alla elever ska behandlas rättvist och ha samma möjligheter och därför ska även en pojke kunna bära ljuskronan.

– Vi hade precis pratat om demokrati på lektionerna och om hur viktigt det är att känna vad som är rätt och fel, berättar en av lärarna till tidningen.

Eleverna hade inga problem med att acceptera en förändring av luciatraditionen. De vuxna hade svårare att göra det och det blev protester.

– Men snart blev det svettigt. Upprörda mejl och sms började strömma in. Nästan alla var negativa, vissa rena personpåhopp.

Kritiken från föräldrarna handlade inte bara om valet av lucia utan även om att skolan flyttar luciafirande från kyrkan. Men för att blidka kritikerna har skolan beslutat att bjuda in Ödeshögs officiella, kvinnliga, lucia att lussa tillsammans med klassen.