Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pojklucia i Ödeshög orsakar proteststorm

På en skola i Ödeshög stormar känslorna efter att en pojke valts till Lucia.
– Upprörda mejl och sms började strömma in. Nästan alla var negativa, vissa rena personpåhopp, säger läraren Anna Wissman till Corren.

Årskurs fem i Fridtjuv Bergskolan i Ödeshög lät lotten avgöra vem som ska bli klassens lucia. Alla som kandiderade till att bära ljus i kronan fick skriva sitt namn på en lapp. Och upp drogs namnet på en av pojkarna i klassen.

Bland hans klasskamrater var reaktionerna positiva. Men när informationen nådde föräldrarna ändrades tonläget.

– En del verkar tro att det var en ploj att välja en pojke som lucia. Men vi följer ju läroplanen. Vi ska ju lära ut jämställdhet och demokrati, säger Anna Wissman till tidningen.

Protesterna har även nått skolchefen och rektorn, som står fast vid att det är skolans uppgift att lära ut att alla ska behandlas rättvist och ha samma möjligheter. Samtidigt har skolan beslutat att bjuda in Ödeshögs officiella, kvinnliga, lucia att lussa tillsammans med klassen.