Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pokémon invaderar gatorna: "Jag börjar se allt fler gå ut och leka med appen"

Stillasittarnas och eremiternas speldagar är på väg att bli ett minne blott. ST gick ut på stan och träffade en Pokémonspelare, som är uppslukad av appen.

I lördags släpptes spelet på den svenska marknaden, och redan nu är det en sensation. Pokémon Go heter mobilappen, som kort sagt går ut på att samla de små fantasidjuren på olika platser i den verkliga världen. Spelet är baserat på den populära tv-serien med samma namn från nittiotalet.

Det är genom en kombination av GPS-funktionen och mobilkameran som varelserna dyker upp på telefonens skärm. Med ett snabbt svep kan man därefter fånga in och träna upp sina pokémons.

Runt om i städer och på landsbygd över hela världen finns olika platser där man kan hitta djuren. Sundsvall är inget undantag.

– Jag har bara spelat i två dagar och under de dagarna har det bara varit tre timmar man har kunnat spela utan att servrarna har kraschat, men fast är jag nog, säger 17-årige Samale Phan.

Läs också: Monster i fickformat kryllar på våra gator och torg – Evelina vet var Pikachu gömmer sig

De senaste dagarna har det pratats mycket om Pokémon Go, och det är lätt att förstå varför. Anmälningar om zombieliknande personer och märkliga inbrottstjuvar har kommit in till polisen. Allt från klagomål om olycksrisker till beröm att det för människor närmare varandra har riktats mot det lilla spelet. Och alla vinklar känns vettiga.

Läs också: Polisen varnar för Pokémon-spelet – ger zombieliknande beteende

En sak är säker, det är ett globalt socialt fenomen som håller på att formas, och många är eniga om att spelet hjälper en att upptäcka mer av världen.

– Man kan kanske tro att det är bara något krimskrams och ett spel för barn, men det är roligt för det är interaktivt för man måste själv gå in och fysiskt fånga dem och man kan göra massa grejer i den fysiska världen, säger Samale Phan.

Mohamed Touzari

Carl Ahlström 0660-720 06 carl.ahlstrom@mittmedia.se