Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis anmäler ensamarbete och lång bilkörning

Ensamarbete och lång bilkörning genom natten med risk för att somna eller köra på en älg. Nu anmäler en polis i Härjedalen sin arbetssituation till skyddsombudet.

Det var förrförra helgen som polisen tvingades ingripa ensam mot en person. I anmälan skriver polis att det blev flera timmars övertid eftersom polisen var tvungen att hämta en bil som lämnades kvar på Vemdalsskalet efter ett ingripande. Arbetspasset slutade egentligen fyra på morgonen men polisen gick hem först vid sjutiden.

Den aktuella kvällen och natten var en polis i tjänst i Funäsdalen och en i Sveg. Det är ingen bra lösning anser polisen som också skriver att situationen uppstod på grund av att myndigheten inte lyssnar på personalen och förstärker bemanningen i yttre tjänst.

– Det är absolut ingen optimal situation men alternativet är att det vissa helger inte skulle vara några poliser alls i tjänst i Härjedalen. Poliser finns det ju alltid men då blir de 20 mil härifrån, säger Mats Turdell, biträdande närpolischef i Härjedalen och ansvarig för schemaläggningen.

Arbetsmiljöanmälan tas nu upp till diskussion.

– En tillbudsanmälan måste alltid tas på allvar. I min värld leder det här till att det på sikt anställs fler poliser. Men det är en fråga som ligger långt ovanför mitt beslutsområde, säger Mats Turdell.

Enligt Kent Lundgren, huvudskyddsombud på polismyndigheten i Jämtland län, är ensamarbete och långa avstånd ett problem i hela Norrlands inland. I grunden handlar det om att det är svårt att rekrytera poliser till glesbygden.

– Vi har diskuterat det här men vi har inte någon bra lösning på problemet, säger han.