Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis ersätter mor till spionbarn

Brittisk polis har i en unik uppgörelse gått med på att betala ut fem miljoner kronor till en kvinna som fått barn med en man som under deras relation jobbade som infiltratör, rapporterar BBC och The Guardian.

Annons

"Metropolitan-polisen ber utan förbehåll om ursäkt för det lidande som relationen med Bob Lambert, en polis som jobbade under täckmantel, har inneburit för henne", säger den brittiska polisen i ett uttalande.

Enligt BBC pågår just nu tolv liknande rättsprocesser, drivna av kvinnor som hävdar att de ovetande fått barn med poliser som jobbat under täckmantel.

"Han presenterade sig som Rob Robinson, en långhårig vänsterradikal. I verkligheten var han medlem av en hemlig polisenhet. . . och jobbade på ett femårigt uppdrag för att infiltrera miljö- och djurrättsgrupper", skriver The Guardian med hänvisning till uppgifter från kvinnan som hade en relation med Lambert.

När barnet var två år övergav mannen familjen, med motivet att polisen var efter honom. För två år sedan – då sonen var 24 år – fick modern reda på faderns rätta identitet, via en tidningsartikel.

Hon har sedan dess lidit av psykiska besvär, hävdar hon.

– Jag vet fortfarande inte varför jag blev utvald av polisen till att luras in i en intim sexuell relation med Bob Lambert. Jag vet inte om han fick övertidsersättning för att vara med mig under de 14 timmar det tog att föda vår son. Jag känner mig kränkt, säger hon till BBC.