Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis kastade bort misstänkt knark

Ett vakhavande befäl hos Östersundspolisen straffas av Personalansvarsnämnden. Han ska ha kastat bort ett pulver som misstänktes vara narkotika.

De två påsarna hittades i en kommod som lastades av hos auktionskammaren. Upphittaren kontaktade polisen och påsarna hämtades.

Inne på polisstationen uppstod frågan om vad påsarna egentligen innehöll. Den gängse rutinen är att de skickas till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, för analys.

Det vakthavande befälet gjorde nu inte det, utan han vände sig till en kollega som är bättre bevandrad i knark. Denne trodde att det rörde sig om mjöl av något slag.

Med detta nöjde sig befälet och han hivade påsarna i soporna. De två poliser som kommit in med påsarna på stationen tyckte att hanteringen var konstig – och därmed utmynnade hela frågan i ett personalärende.

Åklagaren har beslutat att det inte rörde sig om något åtalbart tjänstefel. Men Personalansvarsnämnden fäller honom i en disciplinpåföljd. Han får 25 procents löneavdrag i fem dagar.

Den kontroll som den knarkkunnige polisen gjorde vara bara flyktig och inga analyser gjordes. Mot den bakgrunden gick det inte för sig att slänga beslaget, konstaterar nämnden.