Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis och kommun oense i ansvarsfrågan

Det råder oenighet om vem som har ansvaret för att ta hand om skabbrävarna i Torvalla. Östersunds kommun hänvisar till polisen som i sin tur bollar frågan tillbaka.

Vem som har ansvaret för att ta hand om skabbrävarna i Torvalla och i andra bostadsområden verkar det råda delade meningar om. Enligt Jari Hiltula, som är chef för miljö och hälsa på Östersunds kommun, ligger ansvaret hos polisen.

– Det är polisens sak att göra en bedömning om djuret ska skjutas. Vi har haft flera samtal med polisen där vi försökt reda ut vad som gäller och föreslagit att polisen tar hjälp av externa resurser om man inte anser sig ha tid med rävjakt. Man måste från polisens sida vara medveten om att när man säger nej är det också ett myndighetsbeslut.

Men polisens ståndpunkt är glasklar, ansvaret ligger hos fastighetsägaren.

– När det gäller vilda djur finns det ingen reglering som säger att det är polisens sak att ta hand om det där, säger Andrew Sörensson på Jämtlandspolisen.

– Det är inte polisens sak att bedriva jakt på vilda djur, ansvaret ligger hos fastighetsägaren. Visst, det krävs polistillstånd för att avlossa skott inom tätbebyggt område, men vi rekommenderar att man i sådana fall använder sig av fällor. Och klarar inte fastighetsägaren själv av att ta hand om problemet får man ta hjälp av ett proffs.

Att skabbrävar söker sig in i tätbebyggt område är ett konstant och återkommande problem. Även om Östersunds kommun och polisen är oense om vem som har ansvaret för hanteringen av de sjuka djuren är man tämligen överens om en sak:

– Vi kan inte bara sätta i gång och skjuta bort allt vilt. Bor man naturnära i utkanterna av tätbebyggt område får man räkna med att stöta på vilda djur, säger Jari Hiltula.

En åsikt som även Andrew Sörensson på Polisen delar.

– Vi måste respektera att naturen har sin gång.

Att kommunen och polisen inte har lyckats komma överens i frågan, trots upprepade kontakter, är olyckligt tycker Jari Hiltula på Östersunds kommun.

– Det är olyckligt att vi inte kan lotsa våra kommuninvånare rätt när de ringer med frågor om vilda djur och att vi inte kan ge dem ett vettigt svar.