Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis tog fortkörare på fritiden – nu utreds om han begått tjänstefel

Polismannen körde sin privata bil under lunchrasten när han upptäckte en fortkörare. Han stoppade bilen och bötfällde ynglingen bakom ratt­en samtidigt som han tog dennes körkort.

Annons

– Jag hade gjort några privata ärenden på lunchen och var på väg tillbaka när jag såg den här Volvon. Jag hade sett övervakningsbilder på en tjuvtankning och misstänkte att det var den här bilen. Den körde i väg i hög hastighet från Åskorset och jag hängde på, berättar polismannen.

Enligt honom gick det ordentligt fort under färden mot Östersund.

– Ja, jag tog ut en sträcka på 500 meter vid två tillfällen. Det gick väldigt fort, berättar polismannen.

parkerade i Östersund stannade polismannen och legitimerade sig. Han fick också assistans av kollegor. Polismannen bötfällde 19-åringen för att ha kört 140 kilometer i timmen på 90-väg och omhändertog körkoret. 19-åringen erkände brottet.

Nu har dock polismannens ingripande ifrågasatts och 19-åringen har begärt att böterna ska avskrivas.

Enligt begäran om undanröjande av ordningsbot till Tingsrätten pekar 19-åringen på ett flertal fel som polismannen gjort.

Nu har Östersundspolisen skickat ärendet vidare till åklagare för internutredning.

– Ja, nu är det upp till åklagaren att ta ställning om det har begåtts ett fel, säger länspolismästaren Stephen Jerand.

– Nej, det är definitivt inte vanligt.