Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisbefäl hotar anmäla sina kollegor

En 19-årig yngling som bötfällts för fortkörning är son till ett högt polisbefäl i Östersund.
– Det är tråkigt att koll­egor inte kan sitt jobb, säger polisbefälet som hotar att JO-anmäla Polismyndigheten.

Annons

Polisbefälet är oerhört kritisk till händelsen när sonen togs för fortkörning.

– Det har gjorts mycket fel i det här. Det har skett efterfölje i ett privat fordon när polisen varit ute i privata göromål. Under de här omständigheterna skulle han ha skrivit en primärrapport och med efterföljande utredning. I min värld skrivs en ordningsbot för hasighetsöverträdelse om det handlar om traffipax, laser, radar eller helikopter. Man kan också mäta med klocka. Det är rigorösa bestämmelser när det gäller det här. Då kan man inte åka i privat fordon och skriva ordningsbot. Det är inte rättsäkert.

När polisbefälets son kom hem och berättade han att han mist körkortet trodde hans föräldrar att han blivits stoppad av en civil polisbil. Men när det kom fram att han blivit stoppad av en polis i en privat bil så reagerade polisbefälet.

– Jag reagerade med att jag blev ledsen och besviken. Man har inte handlagt det här på rätt sätt. Att man sedan genomför en husrannsakan i bilen är jag kritisk till. Varför göra en husrannsakan utan att följa regelverket? Vad trodde de att de skulle hitta i matdosan? Jag skäms över mitt yrke i dag och det har jag berättat för mina kollegor, säger polisbefälet.

– Det handlar inte om att det är min son. Jag hoppas verkligen att ingen annan råkat ut för det här. Det skulle ha skrivits en rapport och sedan skulle en förundersökning ha inletts. Det här handlar ju inte om han körde för fort eller inte. Nu funderar jag på att JO-anmäla den här händelsen för att få reda på om det hela är riktigt handlagt.

Händelsen är nu anmäld och åklagaren Pär G Lindell ska ta ställning om det ska inledas en förundersökning mot polisen om stoppade 19-åringen.

– Just nu kan jag inte uttala mig i det här fallet, säger Lindell.