Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polischefen bemöter kritiken: Det är inte alls ovanligt att vi går ut med varningar

En storm av kritik har blåst upp efter att polisen uppmanat kvinnor i Östersund att inte gå ute ensamma på nätterna.
– En del av de som för fram den här kritiken bär inte på hela informationen. Man vill påstå att vi begränsar kvinnors rörlighet men vi har aldrig sagt det. Vi har sagt att man ska vara försiktig, säger polisområdeschefen Stephen Jerand.

Under gårdagens presskonferens informerade polisen om en rad händelser där kvinnor har utsatts för brott den senaste tiden. Utifrån den situationen uppmanade de Östersundsbor att tänka extra på sin säkerhet.

– Vi rekommenderar människor, speciellt kvinnor att inte röra sig ute ensamma på natten, sa Stephen Jerand vid pressträffen.

De negativa reaktionerna har varit många, speciellt på sociala medier. Nu betonar polischefen att det inte alls ovanligt att de går ut med varningar i olika sammanhang.

– Man har ändå ett egenansvar när man gör saker och ting. Vi lägger inte över ansvaret men däremot lägger vi över att fundera litegrann och vara försiktiga för vi vill inte ha flera ärenden på bordet.

Han tar exempel på andra tillfällen när polisen går ut och informerar allmänheten om risker.

– När en bil med en man snurrar runt någon skola och försöker att få med sig barn i bilen, då informerar vi också ganska högljutt. Då är det ingen som har kritik.

En av de som reagerade starkt på gårdagens nyhet var föreläsaren, journalisten och författaren Katarina Wennstam. Hon skriver "Bara kvinnor antas stå för det brottspreventiva arbetet själva när det gäller sexuella övergrepp och våld". Stephen Jerand är inte förvånad över kritiken.

– Jag respekterar det. Vi får leva med det och vi förstod att det skulle bli så här. Vi fortsätter vårt arbete med högsta kraft.

Har polisen tillräckligt med resurser avsatta för att arbeta med det här?

– Ja, just nu har vi det. Skulle det ändra sig så kommer vi naturligtvis att begära med stöd och resurser. Jag känner mig trygg med det just nu.

Senaste nytt:

Man häktad misstänkt för utomhusmisshandel av kvinna

Polisen misstänker att fler trakasserier inträffat – efterlyser information

Läs mer:

Ytterligare ett våldtäktsförsök polisanmält i centrala Östersund

ÖFK nattvandrar efter överfallen: "Alla goda krafter måste gå ihop"

Ny grupp med civila nattvandrare ska bidra till en tryggare stad

Tidigare artiklar:

Starka reaktioner efter polisens uttalande: "Så pinsamt för svensk polis år 2016"

Polisen efter helgens överfall: "Vi vill mana till försiktighet"

Kvinna överfallen av tre unga män – brottades ner och utsattes för våldtäktsförsök

Två överfall på kvinnor i Östersund natten till söndag

Kvinna oprovocerat påhoppad och nedslagen

Läs också:

Här sker det flest våldsbrott i Östersund – se kartan över de farligaste platserna