Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polischefen i Jämtland kritisk till sekretessen kring flyktingsituationen och kod 291: "Jag har meddelarfrihet"

När ÖP vänder sig till polisen med en officiell begäran om statistik kring ingripanden som rör flyktingsituationen i länet blir svaret nej, eftersom det är arbetsmaterial och inte räknas som en allmän handling. Men Jämtlands polischef Stephen Jerand vill vara öppen med hur situationen ser ut i länet och redovisar siffrorna för ÖP.
– Jag kan inte förstå varför det är hemligt, det här är kalla fakta som vi får förhålla oss till, säger han.

Förra veckan skrev Dagens Nyheter att polisen hemlighåller fakta kring sitt flyktingarbete. Alla ingripanden som rör flyktingsituationen märks med den särskilda koden "291". Det gäller varje anmälan där målsäganden, den misstänkte eller en förhörsperson är migrant. Detsamma gäller brott eller händelser kopplade till platser eller fastigheter som är aktuella i sammanhang kring flyktingmottagande.

I ett internt direktiv till polisens kommunikatörer som DN har läst står det att "ingenting ska ut i pappersväg gällande Alma-kommenderingen så länge den pågår." P4 Jämtland har fått avslag på sin ansökan om att ta del av statistik som rör länet och ÖP nås av samma besked när en formell begäran skickas till region nord, där polisområde Jämtland ingår.

Statistiken uppges vara arbetsmaterial kopplat till den särskilda händelsen Alma. Enligt direktivet ska ingenting lämnas ut under pågående operativt arbete eftersom det kan skada polisens arbete.

Men lokalt är det inga problem för ÖP att ta del av siffrorna. Jämtlands polischef Stephen Jerand berättar att polisen har upprättat 247 händelserapporter i länet enligt kod 291 sedan den 19 oktober förra året fram till 22 januari i år. Enligt Jerand är 28 av händelserna kopplade till HVB-hem.

– Nationellt har det tagits ett sekretessbeslut kring detta. Men jag har sagt till regionledningen att jag är öppen med detta och berättar hur det ser ut, säger Stephen Jerand.

– Jag kan inte förstå varför det är hemligt, det här är kalla fakta som vi får förhålla oss till, fortsätter han.

Enligt Jerand rör det sig om olika former av ingripanden. Alla leder inte till polisanmälningar, en del är tjafs, en del är brandlarm, misshandelsfall, personkontroller när folk uppträder konstigt, bråk mellan boende, våld mot partner, våld mot barn, stölder, skadegörelse, personer som uppträder förvirrat och hotfullt, självskadeförsök, överfallslarm med mera. Listan kan göras lång enligt Jerand.

Fast i nuläget vill Stephen Jerand inte lämna ut materialet i sin helhet till ÖP.

– Det här blir så jädra komplext, säger han och hänvisar till att rättsavdelningen nationellt hanterar besluten om offentliga handlingar.

Däremot ser han inga problem med att dela med sig muntligt av statistiken kring kod 291.

– Jag har meddelarfrihet, det är viktigt med en öppen dialog.

– Vi har ju haft en annan inställning än nationella miljön, har du frågat har jag sagt att så här ser det ut. Jag kan inte se att det har några konsekvenser för det brottsförebyggande arbetet, säger Stephen Jerand.

I en stor intervju med ÖP vid jul delade polischefen också med sig av statistik kring flyktingsituationen och sin bedömning av läget. Jerand varnade för att vissa mängdbrott kan komma att bortprioriteras eftersom tillståndet är så ansträngt med flyktingsituationen och turistsäsongen som drar i gång.

– Vi räcker kanske inte till över hela ytan, därför tycker jag det är viktigt att berätta hur det ser ut, säger han.

Precis som tidigare betonar Stephen Jerand att länets största asylboenden, Continental Inn i Åre och Grytan strax utanför Östersund, sticker ut i statistiken på grund av trångboddhet.

– Det här får vi leva med ett tag, att det är stora boenden och att det dröjer innan folk får beslut. Det vore bra att få besked snabbare och slussas vidare till riktiga boenden och kanske till och med få ett jobb.

– Nu är det bara förvaring av människor, säger Stephen Jerand.

I måndags krävde rikspolischefen Dan Eliasson mer resurser av regeringen på grund av flyktingsituationen. Sverige behöver upp till 2 500 fler poliser och 1 600 civilanställda fram till 2020 och anslaget behöver öka med mellan 1,8 och 2,8 miljarder kronor mellan 2017–2019, enligt Eliasson.

-

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Se också:

Stökigt på asylboendet i Åre (2016-01-18)

Chefen på Åre Continental Inn tycker inte att det är trängsel bland boende (2016-01-18)