Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen allt sämre på vardagsbrott – Jämtland ett undantag

Andelen uppklarade vardagsbrott i Sverige som helhet försämras visar de senaste siffrorna från Brottsförebyggande rådet, Brå. Men Jämtland hör till undantagen, här har polisen blivit något bättre.

Annons

– Att uppklaringen av vardagsbrotten inte förbättras trots att rättsväsendet sedan en tid haft stor press på sig, tyder ju på att man valt att lägga resurserna på fel åtgärder. Det är fortfarande för mycket fokus på att jaga pinnar i statistiken istället för att jaga bovar, säger Göran Kellner, utredningschef på If, i ett pressmeddelande.

Det är försäkringsbolaget If som har gjort en kartläggning av Brå:s senaste statistik. Misshandel, stöld, skadegörelse, bostadsinbrott och trafikbrott hör till kategorin vardagsbrott.

För riket som helhet är trafik- och misshandelsbrott de kategorier där andelen uppklarade brott sjunker mest, med tio respektive tre procent. Uppklaringen för inbrott och skadegörelsebrott har backat med en procent, medan stöldbrotten ligger kvar på samma nivå.

– På riksnivå har det alltså inte skett en förbättring inom en enda vardagsbrottskategori. Läget är antingen sämre eller helt oförändrat, säger Göran Kellner.

Jämtlands län tillsammans med Norrbotten, Uppsala, Blekinge och Värmland hör till undantagen. Polisen i Jämtland har blivit bättre på att utreda bilstöld och misshandel, däremot ökar andelen ouppklarade inbrott.

Läs också: Tjuven slog till när Birgitta klippte gräset

Poliserna blir fler – men inte i glesbygden