Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen Daniel: – Jag kommer aldrig någonsin att acceptera det

Östersundspolisen Daniel Bixo har arbetat som polis i drygt sju år, större delen av tiden i yttre tjänst där hot och våld är en del av jobbet.
– Jag kommer aldrig någonsin att acceptera det. Men det är som det är, om inte vi gör det ska någon annan ta hand om det, säger han.

Här sker det flest våldsbrott i Östersund – se kartan över de farligaste platserna

Här sker det flest våldsbrott i Åre – se kartan över de farligaste platserna

När kvälls- och helgjobb står på schemat är det vanligt att Daniel Bixo och hans kollegor måste hantera både berusade och arga människor.

– Vi hanterar ju människor och det är väldigt komplext i sig och är de berusade eller på dåligt humör eller i någon annan sinnesstämning som kanske gör att de inte vill samarbeta med oss eller andra så blir det svårt, säger han.

Lär man sig att handskas med berusade människor när man jobbat som polis ett tag?

– Ja det gör man, sen kan man så klart ha olika fallenhet för det också men vi får ju anses vara professionella när vi ska hantera sådana människor. Och vi är ju utbildade för att göra det också vill jag påstå, om inte annat så skaffar vi oss mycket erfarenhet på vägen.

Vad är svårast om en person är berusad och våldsam?

– Det finns många olika svårigheter när det är berusade och våldsamma människor, säger Daniel Bixo.

Enligt honom måste polisen först och främst tänka på sin egen säkerhet, och för det andra på tredje persons säkerhet.

– Sen måste vi självklart tänka på den våldsamme och berusade människans säkerhet, säger han.

Poliser som arbetar i yttre tjänst utsätts ibland själva för våld och hot. Daniel Bixo är inget undantag.

– Jag skulle vilja påstå att de flesta poliser som har jobbat i yttre tjänst har varit utsatta för det någon gång under sin karriär, säger han.

Är det en del av jobbet, något man måste acceptera?

– Det är en del av jobbet helt klart. Sen om man ska acceptera det, jag kommer aldrig någonsin att acceptera det. Men det är som det är, om inte vi gör det ska någon annan ta hand om det.

Polisen anklagas ibland för övervåld och för hårda metoder, vad tänker du om det?

– Absolut, det förekommer sådana anklagelser och jag vill påstå att under de sju år som jag har jobbat så har jag sett väldigt, väldigt få ingripanden som man kanske skulle kunna tänka sig att kritisera.

– Jag tycker att vi jobbar väldigt professionellt så som vi är utbildade att göra mot människor som är våldsamma och hotfulla, mot oss och mot andra i omgivningen, säger Daniel Bixo.

Läs mer:

DEBATT: Lisa Reventberg drog i gång polisupproret: Dan Eliasson är en usel chef!