Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: "Därför dödade vi björnen"

I helgen attackerades en man av en björnhona norr om Edsbyn. Därefter togs beslut om att avliva björnarna. Beslutet att avliva björnen och de tre ungarna har fått kritik, men polisen ser ingen annan möjlighet.

När polisen fått kännedom om attacken och hört mannens vittnesmål om hur det hela gått till så tog man ett beslut att avliva björnhonan. Klockan 21.30 på lördagskvällen så sköts björnen och hennes tre ungar av en rovviltsjägare.

– Vi hade inte något annat att välja på. Mannen hade tur, men det är inte alltid som det slutar så här lyckligt, säger Sven-Erik Hammar länsvakthavande befäl vid Gävleborgspolisen.

Polisen motiverar avlivningen med att björnen vid själva angreppet visade upp ett avvikande aggressivt beteende.

– Björnen befann sig på avstånd från mannen och han var inte emellan henne och ungarna. När han försökte gå därifrån så sökte hon upp honom och sprang efter, berättar Sven-Erik Hammar och säger att det kan beskrivas som ett slags oprovocerat våld.

Polisen anser det som sannolikt att björnen skulle ha kunnat gå till attack på människor igen om hon inte avlivats. Konsekvenserna skulle då kunna bli förödande för en besökare som inte känner till området eller björnen.

– Den här mannen är en van naturmänniska som höll sig lugn och som visste precis hur han skulle göra. Ändå så hände det här.

Efter beslutet har polisen fått in flera samtal från människor som upprörda efter avlivningen. Kritiken har också märkts i kommentarsfälten på helahälsingland.se

– Djurparkerna tar inte emot björnarna för där är det fullt. Och många tycker att vi skulle flytta björnarna i stället, men det går inte att bara dumpa de i ett annat revir. Det fungerar inte så.

Bland annat finns en överhängande risk att en björnhane i det nya området slår ihjäl ungarna för att komma åt honan.

Läs mer om händelserna på helahälsingland.se

Björn och ungar sköts efter attack

Äldre man skadad efter björnattack

Nu ska björnen skjutas

Sofia Lindh

0278-275 76

sofia.lindh@ljusnan.se