Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen fick bärbara datorer – men de går inte att använda

Polisen i länet fick i fjol ett 40-tal bärbara datorer för att kunna skriva anmälningar och utreda brott på fältet. Men datorerna används inte.

– Man tar inte med datorerna ut längre. Tekniken är bristfällig, säger Anders Nulu, polis i Östersund.

Pust, polisens mobila utredningsstöd, kallas systemet, och en tanke bakom är att enklare brott som snatterier, butiksstölder och rattfyllerier ska kunna utredas snabbare och att polisen ska slippa onödigt pappersarbete genom att ha en bärbar dator med sig. Sedan i fjol använder alla polisdistrikt Pust.

– Själva Pust-systemet är bra men när det gäller att anmäla och utreda på plats så faller det, säger Anders Nulu. Vi hamnar ju ofta inne i ett butikslager där det är dålig uppkoppling och då fungerar det inte. Då ska vi sätta oss i bilen för att skriva en anmälan eller hålla ett förhör i stället och det är ingen bra arbetsmiljö att sitta hopkrupen där med en laptop i knät.

Enligt Anders Nulu är det inte många poliser i Östersund som tar med sig datorn ut på fältet.

– Sist jag gjorde det fick jag ingen uppkoppling så nu har jag slutat ta med den.

Datorn dras även med andra tekniska brister.

– De som drog igång systemet vill att vi ska logga in i datorn när vi går på vårt pass. Men batteriet är så dåligt så datorn laddar ur innan passet är över, säger Anders Nulu.

• Är det här en felsatsning från polisen?

– Jag vet inte om man kan säga det men det är i alla fall en bristfällig teknik som inte är tillräckligt utprovad.

Någon felsatsning är Pust inte, tycker Agneta Brovinius, förundersökningsledare och ansvarig för Pust i länet.

– Man ska veta att Pust är mycket mer än bärbara datorer på fältet. Med Pust kan vi kapa handläggningstiderna ordentligt eftersom allt material i en förundersökning samlas i ett system och poliserna slipper skriva flera rapporter, fylla i olika blanketter och kopiera handlingar.

Någon felsatsning tycker hon inte iden med mobila datorer är.

– Det är synd att det varit inkörningsproblem och strulat för poliserna tappar naturligtvis sugen och vill inte ta med sig datorn ut. Men det kommer att bli bra, säger Agneta Brovinius och berättar att det pågår ett arbete med att försöka förbättra uppkopplingsmöjligheterna på datorerna.

– En annan lösning kan också vara att köpa in fler bussar som polisfordon. I dem blir arbetsmiljön mycket bättre, säger Agneta Brovinius.