Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen: "Har aldrig hört om något liknande"

En helt civil person skickades till platsen för ett knivdrama. Uppgiften kom fram under en rättegång på måndagen.

– Det här ingår inte i våra rutiner, säger polisbefälet Patrik Filén.

Den 30 september knivskars en man svårt i en stuga i Messlingen. Läget var prekärt och närmaste polispatrull fanns 20 mil bort.

Under rättegången om händelsen berättade ett vittne att han av polisen skickats iväg till brottsplatsen. Detta trots att gärningsmannen inte var gripen.

– Jag har över huvud taget inte hört om det här förrän jag läste det i tidningen, säger Patrik Filén. Han är biträdande chef över de vakthavande befälen samt Länskommunikationscentralen.

Filén har tittat på den skriftliga händelserapporten från kvällen. Där står inget som kan tolkas som att vittnet beordrats ut. Inte heller det inre befälet säger sig känna igen beskrivningen.

Patrik Filén förklarar att han inte på något sätt vill undergräva trovärdigheten hos någon som vittnat under ed. Men polisen ska nu plocka fram bandet från den aktuella kvällen för att slå fast vad som verkligen sägs.

Det räknar man med att hinna göra under onsdagen.

– Vi har ju ingen rätt att beordra en civilist att göra något sådant här. Det vi däremot brukar göra är att be någon ur allmänheten ställa sig och observera så att vi sedan har ett vittne. Men aldrig på så sätt att de utsätts för fara.

– Under alla mina år som polis har jag aldrig någonsin hört om en situation som ens påminner om det som beskrivs av det här vittnet. Men så fort vi lyssnat igenom bandet kan jag komma med ett mer konkret uttalande om vad som hänt, säger Patrik Filén.

Ledare: Var är polisen? Det är inte grannens uppgift att stoppa boven

Tidigare artiklar:

Polisen skickade 25-åring till pågående knivdrama

Häktad efter misstänkt mordförsök

Anhållen efter mordförsök

Mordförsök i Härjedalen