Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen i blåsväder efter tweet om tiggare

Ett inlägg från ordningspolisen i Falun och Borlänge ledde till en mindre storm på twitter på tisdagskvällen.

Det var tidigt på tisdagskvällen som ordningspolisen lade ut en tweet med innehållet: "Tiggare störde butikspersonal samt butikens kunder vilket ledde till en anmälan, ofredande. Visade sig även ha 12 000:- i innerfickan..."

Inlägget vållade omedelbart reaktioner på twitter om relevansen i innehållet. Det dröjde inte heller länge förrän dalapolisens informationschef, Stefan Dangardt, uppmanade de twittrande poliserna att kontakta honom.

– Jag fick information om det här och kan väl säga att inlägget inte stämmer med den policy vi har kring vår medverkan på sociala medier, säger han.

Dangardt menar att det inte finns någon relevans i att berätta något om en misstänkt persons ekonomiska status eller grupptillhörighet.

– Eftersom hela ärendet i grunden handlar om en brottsanmälan så kan det istället handla om att de brutit mot förundersökningssekretessen, säger Dangardt.

Reaktionerna lät inte heller vänta på sig. "Är det olagligt att ha 12000 i innerfickan?", undrade en person och "Helt irrelevant tweet! Borde tas bort!", menade en annan twittrare.

Vid 19.30-tiden togs också polisens inlägg bort och ersattes av följande tweet: "Vid närmare eftertanke tas föregående tweet bort då det saknar relevans för syftet med ingripandet. #reflektion".

Bara minuter senare kommenterades också detta av en användare på Twitter: "Bra det eftersom det enda den visade var en flagrant nedlåtande och okunnig syn på tiggare"

Stefan Dangardt vill dock nyansera det inträffade.

– Naturligtvis diskuteras ämnet tiggare även inom polisen men som myndighet ska vi inte delta i någon offentlig debatt på sociala medier, säger han och fortsätter:

– Det har funnits en viss intern kritik mot vår medverkan på twitter men jag tycker att det alltid har skötts på ett bra sätt. Poliserna på fältet har skrivit flera tusen tweets och det här är första gången som i alla fall jag upplevt att något blivit frågasatt av media.

Så några allvarligare reprimander är inte att vänta för de här poliserna?

– Inte från mig i alla fall. Det var ingen bra tweet och jag ska prata med dem. Men det är ingen ko på isen, menar Dangardt.

Enligt förundersökningsledaren Aimo Timonen vid Ludvikapolisen handlar det om en man som under en period uppehållit sig i anslutning till en butik i Ludvika och bland annat varit mycket påstridig mot kunder. Till slut ska butikspersonalen ha tröttnat och anmält mannen.

Claes Haglund från Borlänge kommer i sitt arbete dagligen i kontakt med människor som tvingas tigga.

– Det finns mycket myter och förutfattade meningar, säger han.

Läs mer HÄR.