Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen i Östersund kritiseras för uttalande om "gigantiska bröst"

Mikael Lundberg, förundersökningsledare vid polisen i Östersund, kritiseras bland annat av polisområdeschefen för ett uttalade om en av de två kvinnorna som anmälde en Björklövenspelare för sexuellt ofredande i helgen.

På måndagen lade polisen ned utredningen om en Björklövenspelare som misstänktes för misshandel, våld mot tjänsteman och sexuellt ofredande efter en lagfest i Östersund under natten mot söndagen. Polisen meddelade också att mannen inte längre var misstänkt.

► Läs också: Björklövenspelare gripen för misshandel: "Jag är fruktansvärt besviken"

► Läs också: Polisen: Björklövenspelaren gav sig på två olika kvinnor

– Det som kommit fram är inte av så stor juridisk substans vad gäller objektiva rekvisit och uppsåt. Alltså byggstenarna för själva brottet. Så vi har lagt ner utredningen, sa Mikael Lundberg, jourhavande förundersökningsledare i Östersund, till Sveriges radio på måndagen.

► Läs också: Björklövenspelare inte längre misstänkt

Sportexpressen intervjuade också Mikael Lundberg om händelsen. Då uttalade han sig om de två målsägande kvinnorna på ett sätt som nu kritiseras.

– När det gäller det sexuella ofredandet så stod de vid ett barbord och så kommer han i fyllan och hänger armarna om två stycken bakifrån, och då råkar han snudda till bröstet på den ena. Och det hör till saken att de hade gigantiska bröst. Det var inte svårt att nudda dem, är man på fyllan och hänger sig över nån, ja du kan ju förstå hur det kan ha gått till, sa Lundberg till Sportexpressen.

Sportexpressen har intervjuat Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, som tar avstånd från Lundbergs uttalande.

– "Gigantiska bröst" har inget att göra med bedömningen om det är brott eller ej. Det ska ju inte påverka om man som kvinna har små eller stora bröst huruvida det är ett tal om brott. Så är det inte tänkt i lagstiftningen, det kan jag inte för mitt liv tro på. Det får han stå för själv, sa Jerand i intervjun.

SportExpressen har också pratat med Elisabeth Massi Fritz som är brottsmålsadvokat och samhällsdebattör. Hon tycker inte att det är okej att Lundberg lägger vikt vid hur de målsägande ser ut.

– Att ta på en kvinnas bröst oavsett storlek på brösten är ett sexuellt ofredande. En kvinnas ska inte behöva ta skulden för ett sexuellt ofredande och för att hon har för stora bröst. Då går det för långt i detta tafsande som så många kvinnor och flickor får utstå, sa hon i intervjun med SportExpressen.