Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen oroar sig för Åreungdomarnas liberala syn på droger

Trots att antalet våldsbrotten i centrala Åre har halverats de senaste åren känner ortsbor en viss otrygghet. Nu ska Åre kommun och polisen arbeta hårdare för att ortsbornas oro för brott och busliv ska minska.

Annons

Polisen har tillsammans med Åre kommun under hösten gjort enkätundersökningar och arrangerat möten och för att bilda sig en uppfattning om hur människor tänker och känner när det gäller tryggheten i sitt närsamhälle. De har ställt frågan: Vad kan vi göra för att ni medborgare ska känna trygghet?

Svaret var att det finns en del att göra för att öka känslan av trygghet.

Nu har parterna kommit överens om så kallade medborgarlöften som ska gälla för 2016. Tre åtgärdsområden pekas ut:

• att arbeta med trafiksäkerhet

• att skapa trygghet på offentliga platser

• att arbeta för att minska alkohol- och narkotikaanvändandet bland unga.

När ÖP träffar Eva Helin, som är chef för lokalpolisområdet i Jämtland, kommunalrådet Peter Bergman (S) och kommunens folkhälsosamordnare Malin Bergqvist berättar de att de kände igen bybornas tankegångar kring säkerhet och trygghet.

– Det som framkom under dessa möten kom egentligen inte som någon överraskning för oss, konstaterar Eva Helin.

Polisen känner väl till att man kan känna sig orolig trots man inte blivit utsatt för något brott.

Eva Helin konstaterar att antalet våldsbrott i centrala Åre har halverats de senaste fem åren. Det är ett resultat av att Åre kommun och polisen haft ett nära samarbete med näringslivet, krögarna och vakterna. Alla har jobbat med ett gemensamt mål: att skapa en trygg miljö för både bofasta som turister.

– Alla är så enade om var våra gränser går när det gäller droger och fylla.

Så man behöver inte känna rädsla för att vara ute på Åre torg under natten?

– Nej, det tycker jag inte.

Men eftersom ortbor upplever en oro lovar polis och kommun att fortsätta med trygghetsskapande åtgärder. Bland annat lovar polisen att vara mer synlig under nätterna på platser där det är mycket folk.

Att befolkningen även vill att polis och kommun arbetar hårdare mot ungas drog- och alkoholvanor är helt i linje med vad vi vill, menar folkhälsosamordnaren Malin Bergqvist. Hon har noterat att droganvändandet bland unga i andra kommuner har minskat, men inte i Åre där man ligger kvar i samma nivå. Detta går att utläsa i de regelbundna undersökningar om ungas attityder till droger och alkohol.

– Jag är oroad över att det inte ser så bra ut i Åre kommun. Acceptansen för droger är för liberal, säger Eva Helin

Hon tycker att det är viktigt att ett av medborgarlöftena handlar just om ungas drog- och alkoholvanor.

– Ungdomar är otroligt prioriterat men det konkurrerar med alla andra viktiga uppdrag vi har. Men nu lovar vi ju att arbeta mer aktivt med det här. Och om vi inte mäktar med så får vi ju komma tillbaks och förklara varför. Det är därför de här medborgarlöftena är så bra.

Åre kommun är först ut i Jämtland med medborgarlöften. Det är inte slump. Här har ju samarbetet med kommunen och näringslivet funnits länge och det var enklast att börja här, menar Eva Helin.

Så vill Skistar att Årebjörnens nya centrum ska se ut

Ica-handlare vill bygga mack, bilverkstad och återvinningscentral i Såå

Nya hotellet på fjället blir unikt

Se kartan över alla byggprojekt som är på gång i Åre

ICA handlaren vill bygga nytt samhälle i Björnänge - här finns plats för bostäder, skola och sporthall

Alla byggen hinner inte i mål innan alpina VM 2019