Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen planerade aldrig utvisning

Systrarna Mona och Leyla Jasharli har levt i ovisshet och rädsla för att deporteras till Tyskland. Men enligt uppgifter från polisen har det aldrig varit planlagt att hämta dem.

Therese Lindström, chef på Migrationsverkets Dublinenhet, sa i går till ÖP att Migrationsverket stoppar utvisningen för att polisen inte hinner verkställa beslutet i tid. 17 november har det nämligen gått 18 månader sedan Migrationsverket beslutade att systrarna och deras mamma ska skickas till Tyskland. Och enligt reglerna måste Sverige överta asylansökan när maxtiden har gått ut.

Gränspolisen i Jämtland tog över ärendet 9 september från polisen i Stockholm och har alltså haft snart två månader på sig. Men det handlar inte om tidsbrist i slutändan.

– Jag tvivlar på att vi skulle ha hämtat systrarna, även om det inte är upp till mig att slutgiltigt bestämma. Men jag skulle inte ta det beslutet själv att ta två barn utan mamma och skicka dem till ett annat land, säger Ingela Rindberg, handläggare på gränspolisen i Jämtland.

– Jag har jobbat på gränspolisen i 1,5 år och har aldrig varit med om att barn utvisas utan minst en förälder närvarande.

Hon har förståelse för att bristen på information från Migrationsverket och polisen har skapat oro för systrarna.

– Familjen hade kunnat vända sig till oss med sina frågor, men jag förstår att det kanske inte har varit det naturligaste för dem.