Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen reagerar på dåligt förberedda fjällturister: Larma inte fjällräddningen i onödan

Dåligt förberedda fjällturister och onödiga larm sätter press på fjällräddningens resurser. Nu vill polisen påminna om vad fjällräddningen är till för och tipsa om hur man kan undvika att hamna i livsfara under sin fjälltur.

Med vårvintern kommer fjällturisterna och för länets fjällräddningspersonal innebär de en period av hårt arbete och många utryckningar. Men många av insatserna de rycker ut på hade lätt kunnat undvikas om fjällturisterna bara hade varit bättre förberedda. Eller om de bara förstått vad fjällräddningen är till för.

Nu går polisen i Jämtland ut med en rad handfasta råd för hur man på bästa sätt kan förbereda sig för en säker färd i länets oberäkneliga fjällförhållanden.

"Många räddningsinsatser hade kunna undvikas med enkla medel och bättre planering. Det handlar bl.a. lite om egenansvar, självbevarelsedrift och lite kämpaglöd", skriver räddningsledaren Magnus Hamstig på myndighetens hemsida.

Ett av de handfasta tipsen är att känna till sin utrustning i sådan grad att man även behärskar den i usla väderförhållanden då man är både trött och hungrig. Andra är att man ska ha färden väl planerad, koll på väderprognoserna, samt att man bara ska ge sig ut på fjället om ens fysiska form är bra nog för att hantera hårt väder.

En sak som många glömmer, enligt Magnus Hamstig, är att den som försätter sig själv i fara även utsätter räddningspersonalen.

"Vi kommer gärna och hjälper men betänk på att er räddare som har precis lika dåligt väder som ni. En räddningsinsats är inte helt riskfri och varken markburen räddning eller via luften kan komma fram till alla platser i alla väder. Och ja, ibland kan man få vänta i några timmar efter hjälpen då vi fortfarande färdas på traditionellt sätt som tex med skoter, fyrhjuling och helikopter", skriver Magnus Hamstig.

Med några exempel från fjällräddarnas vardag förklarar han även när man inte bör larma 112. Som när slalombacken är för brant, när man har hemlängtan, är lite trött eller har fått ett skavsår.

Magnus Hamstig är tydlig med att man bara ska kontakta fjällräddningen om man verkligen behöver den. Både eftersom insatserna är mycket kostsamma för samhället och för att en onödig insats kan innebära att andra och som verkligen behöver hjälpen försätts i än större fara.

"Om du känner dig osäker på ditt intresse för naturen, om du inte är säker på att du ska orka eller om du av någon annan anledning tror dig vilja komma hem lite snabbare så ta gärna kontakt med ”taxi”. I detta fall en helikopterfirma för offert och möjliga hämtningsmöjligheter", skriver han och avslutar meddelandet med en syrlig liten passning till den urbana befolkningen.

"Räds inte men ha respekt för naturen, den kan vara nyckfull. Det finns inte några pendeltåg i fjällvärlden och det kan på sina ställen saknas adekvat skyltning".

Läs mer:

Fjällräddare varnar: Omorganiseringen kommer att kosta liv

Tog ambulansen till Systembolaget – blir polisanmäld (juli 2011)

Läs om fjällräddningar här