Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen skärper kontrollen av fyrhjulingskörning till fjälls

Terrängtrafiken har ökat rejält när det gäller terrängfordon i naturen. Många vet inte vilka lagar som gäller och nu ska polisen kontrollera de värst utsatta områdena.
– Vi har fått in allt för många klagomål, säger polisen Mattias Axdal i Funäsdalen.

Försäljningen av fyrhjulingar har ökat markant de senaste åren och med det även problemet med terrängkörning. Bland annat i känslig fjällterräng där fordonen ibland lämnar rejäla spår efter sig. Av spåren att döma verkar inte förarna veta vilka lagar som gäller eller att de helt enkelt struntar i detta.

– Vi får in många klagomål, både från privata markägare och fjällvandrare. Dessutom vill även länsstyrelsen att vi ska försöka utöka kontrollen, säger Mattias Axdal vid polisen i Funäsdalen.

Han och kollegan Ulf Wedin kommer under den här säsongen göra punktinsatser i ett försök att hejda ofoget.

– Någonting bör göras, problemet blir bara större och större och vi måste få stopp på detta. Förarna borde ju ha koll på var man får köra, och i terrängen är det förbjudet. Undantagen är få, säger Ulf Wedin.

Egentligen finns problemet i hela Härjedalen men det är i västra delen med lite känsligare fjällterräng terrängfordonens framfart syns mest. Problemet har skenat iväg de senaste åren enligt polisen.

Hur kommer ni att kunna övervaka trafiken till fjälls?

– Bland annat med hjälp av helikopter och vi kommer även att ta fyrhjulingar till vår hjälp, säger Mattias Axdal.

De som åker fast riskerar böter då det handlar om ett brott i terrängkörningslagen. Straffet är då böter.

– Kör de dessutom i ett naturskyddsområde kan det bli ganska rejäla böter.