Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen skickade 25-åring till pågående knivdrama

25-åringen väcktes vid 4-tiden på natten. I telefonen fanns polisen:
– Det pågår ett knivdrama i närheten av ditt hus. Kan du åka dit och ta reda på vad som händer?

Annons

Den 25-årige mannen i Messlingen trodde inte sina öron. Polisen ville alltså att han skulle bege sig till den misstänkta brottsplatsen.

– Är gärningsmannen kvar på platsen? undrade 25-åringen.

– Ja, det är han, förklarade polisen.

Han fick en kort redogörelse om att en man i en sportstuga inte långt från 25-åringens bostad sannolikt blivit allvarligt knivhuggen och därför skulle denne intet ont anande unge man åka dit och försöka göra det bästa av situationen.

– Jag tog med mig ett bollträ för att kunna försvara mig, berättade 25-åringen för rätten under måndagen.

Innan han svängde in på gården till den aktuella sportstugan ringde han polisen en sista gång för att försäkra sig om att de verkligen tyckte att han skulle gå in. Den polis som svarade då hade en helt annan uppfattning.

– Men mottagningen var dålig och samtalet bröts, förklarar 25-åringen.

Och då stod han helt plötsligt på gårdsplanen. Där kom dessutom den nu åtalade mannen. Han räckte händerna i vädret och sa att han gav sig.

25-åringen lyckades låsa in honom i en bastu i väntan på polisen. Närmaste patrull hade befunnit sig 20 mil bort denna natt, den 30 september.

De inblandade visade sig vara en chef och hans anställde. Under resan från Gästrikland pratade den anställde ideligen i telefon med sin sambo som tyckte att han borde ha stannat hemma den här helgen.

I rätten berättade den anställde om sin stigande irritation mot chefen. Han fick sämre lön än sina kolleger och han fick jobba så gott som varje helg utan kompensation.

– Jag kände pressen mellan sambon som hotade att lämna mig eftersom jag aldrig var hemma och chefen som ville att jag skulle jobba, berättar han.

Mannen har en historia av alkoholmissbruk men efter en behandling i slutet av 90-talet har han skött sig mycket bra. Han har till och med klarat av att dricka måttligt.

Men nu kokade det över och inte blev hans tillstånd bättre av att han åt lugnande mediciner. Beräkningar visar att han bör ha haft cirka 3 promille när han vid 4-tiden på natten rusade in där chefen låg och sov. Han högg tre gånger och det svåraste hugget skadade mjälten.

I övrigt lyckades chefen värja sig. Men blodförlusterna gjorde att han tuppade av flera gånger innan ambulansen kom till platsen.

Den anställde menade i rätten att han fått en blackout och inte minns något av överfallet. Både åklagaren och försvararen anser att ett fängelsestraff inte går att komma undan.

Åklagaren Emil Westlin menar att det ska vara åtta år för försök till mord, medan försvararen Cilla Lindahl tycker att det bör räcka med ett kortare fängelsestraff.

Domen meddelas 25 november.

Polisen: "Har aldrig hört om något liknande"

Ledare: Var är polisen? Det är inte grannens uppgift att stoppa boven

Tidigare artiklar:

Häktad efter misstänkt mordförsök

Anhållen efter mordförsök

Mordförsök i Härjedalen