Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen släpper asylbrottssiffror – redovisar kod 291

Den nationella särskilda polisinsatsen Alma är avvecklad och nu offentliggörs siffror polisen anklagats för att mörka.
– Det finns ingenting i det här som är hemligt, säger kommenderingschefen Stefan Hector.

Asylsökanden utsätts för brott. Asylsökanden begår brott. Och när omkring 56 000 personer delar på utrymmet på landets omkring 420 tillfälliga asylboenden sker främst anmälningar av misshandel samt hot och ofredanden.

Under den period som polisen nu granskat manuellt (11 november 2015 till 31 januari 2016) anmäldes 831 misshandelsfall på asylboenden samt 484 fall av hot och ofredanden.

Under ungefär samma period har poliser eller operatörer på ledningscentralen registrerat – med den omskrivna koden R291 – att patruller åkt på 27 självmordsförsök och 31 fall med psykiskt sjuka. Men alla ärenden som i teorin hade kunna kodas med R291 har inte kodats.

Se också: Polischefen i Jämtland kritisk till sekretessen kring flyktingsituationen och kod 291: "Jag har meddelarfrihet" (29 jan 2016)

Fortsatt förstärkning

Stefan Hector, kommenderingschef för Alma, tycker att det är skönt att siffrorna nu är på bordet.

– Det hade varit bättre om jag bara beslutat att lämnat ut det här från början för det finns verkligen ingenting i det här som är hemligt eller känsligt, säger han.

Att Alma är avslutad betyder inte att id-kontroller eller gränskontroller upphör. Arbetet fortsätter som tidigare men leds på ett annat sätt.

– Vår ordinarie verksamhet var inte anpassad för det tryck som uppstod. Därför beslutade vi om en nationell särskild händelse i september förra året för att kunna ta personal från andra verksamheter och peta in dem i den särskilda händelsen, säger Stefan Hector.

Lösningen var kortsiktig och tog mycket kraft. Insatsen var på väg att avvecklas flera gånger men fortsatte när först gränskontrollerna tillkom, sedan id-kontrollerna.

När Alma nu avslutats läggs arbetsuppgifterna ut i den ordinarie verksamheten.

– Fram till att polisregion syd kan bära sin egen tyngd så kommer vi att fortsätta att förstärka med poliser från andra delar av landet, säger Stefan Hector.

Nytt normalläge

Att stora mängder människor söker sin tillflykt till Sverige är ur polisens perspektiv det nya normaltillståndet.

– Gränspolissektionen i syd växer genom intern och extern rekrytering och kommer att bli nästan dubbelt så stor, säger Patrik Engström, gränspolischef på nationell nivå.

I takt med att Migrationsverket kommer i kapp kommer också antalet utvisningsärenden som polisen ska verkställa att växa kraftigt. Även där kommer det att behövas mer personal.

Se också: Ansträngt år för polisen med omorganisation och flyktingkris – polischefen varnar: "Vi kommer inte att räcka till fullt ut" (25 dec 2015)

Men även i det mer vardagliga arbetet påverkas polisen kraftigt.

– Vi har fått 163 000 nya människor på ett år. Anläggningsboenden ligger ofta i glesbygd med lång framkörningstid för polisen. Ett lokalpolisområde kan vara nästan lika stort som ett mindre europeiskt land och befolkningsökningen i avfolkningsbygd kan landa på tusen procent.

– Det är en enorm utmaning för hela polisen, säger Patrik Engström.

Se också:

Stökigt på asylboendet i Åre (2016-01-18)

Chefen på Åre Continental Inn tycker inte att det är trängsel bland boende (2016-01-18)

---

Fakta: Anmälningar

Polisen har manuellt granskat de anmälningar som upprättats under perioden 11 november 2015 och 31 januari 2016 och som vid registreringen ansetts ha koppling till asylsökanden eller asylboenden.

Brott på asylboenden: 1 799

Brott mot asylboenden: 159

Brott varken på eller mot asylboenden: 1 329

De brott som anmälts på asylboenden är:

Misshandel: 831

Hot och ofredanden: 484

Skadegörelse: 139

Stöldbrott: 135

Narkotikabrott: 43

Sexualbrott: 37

Ekonomisk brottslighet: 8

Övrigt: 122

Totalt: 1 799

I majoriteten av brotten på asylboenden, 67,7 procent, begicks brottet av en asylsökande mot en annan asylsökande.

Att en person som inte hörde till asylboendet begick brott där var mindre vanligt. De brott som anmälts är:

Hot och ofredanden: 64

Skadegörelse: 47

Misshandel: 13

Stöldbrott: 11

Sexualbrott: 0

Ekonomisk brottslighet: 0

Narkotikabrott: 0

Övrigt: 24

Totalt: 159

I den sista kategorin, brott varken på eller mot asylboenden, finns händelser där asylsökande misstänks för brott eller blivit utsatta för brott på annan plats än vid asylboendet:

Stöldbrott: 427

Hot och ofredande: 223

Misshandel: 184

Narkotikabrott: 72

Ekonomisk brottslighet: 54

Sexualbrott: 53

Skadegörelse: 40

Övrigt: 276

Totalt: 1 329

I den analys som gjorts konstateras att siffrorna inte är helt tillförlitliga bland annat på grund av risken för felkodningar i ett system där det finns ungefär 400 olika koder att välja bland, svårigheter att veta om ett brott har asylkoppling och olika tolkningar hos den som läser instruktionen.

Källa: Polismyndigheten, Nationella operativa avdelningen