Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen slår larm: Spice kräver snart sitt första dödsfall

Nu slår jämtlandspolisen larm.

– Jag är skrämd. Vi kommer att ha dödsfall. Det är jag övertygad om.

Jämtlandspolisens Pär Sundin är bedrövad när han tar fram en liten påse ur sin ficka. I påsen ligger drogen spice, en livsfarlig drog som snart kommer att skörda flera liv här i länet. Värdet på pulvret i påsen beräknas ligga runt 20 000 kronor på gatan.

– Det är inte frågan om, utan när, vi har det första dödsfallet, säger Sundin.

Redan nu har polisen lyckats göra ett antal beslag här i länet. Det handlar om olika varianter av drogen spice som är ett samlingsnamn för syntetiska cannabinoider.

– Det som oroar oss nu är att vi samtidigt fått information om ett flertal överdoser, säger Pär Sundin som jobbar vid polisens ungdomsrotel.

Spicepulvret är ett kemiskt tillverkat. Och det är extremt drygt.

– Fem gram spice blandas ut så att det motsvarar ungefär 300 gram vanligt hasch eller cannabis, säger Sundin.

Nu finns den extremt giftiga drogen i hela länet. Den första bekräftade beslagen gjordes redan för två-tre år sedan. Sen dess har drogen förfinats.

– Det nya nu är att drogen vi har i länet är så fruktansvärt stark. Nu är det också många som röker det oblandat vilket gör att drogen blir extremt farlig, menar Pär Sundin.

Han beskriver redan hur flera personer här i länet påträffats med hjärtstillestånd efter att ha tagit drogen.

– Men vi har även sett folk som slutat andas och folk vars kroppar domnat bort. Så illa är situationen i Östersund och i länet i dag, sammanfattar Sundin.

Diogen är redan utbredd bland såväl förstagångsbrukare som bland de som är narkomaner på heltid. Enligt polisen uppgifter finns drogen på skolor, på arbetsplatser bland gamla och unga.

– Skälet till varför vi nu går ut och varnar, är att vi snart får de första dödsfallen. Vi kan inte bekräfta ännu att dödsfall inträffat just på grund av spice men det kommer att ske snart, säger han.

Den kemiskt framställda drogen går att köpa helt lagligt via internet. Men det står också att för att handskas med drogen ska man ha handskar, skyddsglasögon och mask på sig.

– Vi kan inte se att folk dör runt omkring oss för att lagstiftningen inte hinner med att förbjuda alla nya droger som tas fram. Det här är en sista varning, menar Sundin.