Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen som sköt Brown slutar

Den polisman som i augusti sköt den obeväpnade svarta tonåringen Michael Brown till döds i St Louis-förorten Ferguson har sagt upp sig. Han gör det av säkerhetsskäl.

I ett öppet brev som publiceras i den lokala tidningen Post-Dispatch, skriver polismannen Darren Wilson att det är för allas säkerhet han nu väljer att sluta.

"Det var min förhoppning att jag skulle kunna fortsätta med polisarbetet, men andra polisers och samhällets säkerhet har den största betydelse för mig", skriver den 28-årige polismannen.

Avhoppet var väntat, Darren Wilsons advokater har tidigare indikerat att deras klient kommer att sluta sitt jobb och aldrig mer arbeta som polis.

Stor vrede

Beskedet i måndags att polisen som sköt Michael Brown inte kommer att åtalas, har lett till en vecka präglad av oroligheter och demonstrationer. Vreden är stor över den amerikanska poliskåren och vad som uppfattas som rasism och överdriven fokusering på svarta amerikaner. Oron har spridit sig över hela USA och stora protestdemonstrationer har hållit på flera håll i landet under veckan. Hundratals människor har gripits i samband med oroligheterna.

Darren Wilson har dock hela tiden hävdat att han sköt Michael Brown i självförsvar.

Anledningen till att jag har ett rent samvete är att jag vet att jag skötte mitt jobb rätt, sade Wilson tidigare i veckan i en intervju med tv-kanalen ABC.

Liknar 1960-talet

Men nu skriver han i sitt uttalande att "jag har fått förklarat för mig att om jag fortsätter mitt arbete så utsätts medborgarna och poliskåren i Ferguson för risker, vilket är omständigheter som jag inte kan acceptera." Darren Wilson skriver också att han hoppas att "avgången leder till att vårt samhälle helas".

Tidigare under lördagen inledde aktivister i Ferguson en nära 20 mil lång marsch till delstatens huvudstad för att protestera mot polisvåld och de dödande skotten mot Michael Brown. Runt 150 aktivister deltog inledningsvis i marschen som beräknas ta sju dagar och som har organiserats av medborgarrättsorganisationen NAACP.

Marschen påminner mycket om de protesttåg som hölls av den amerikanska medborgarrättsrörelsen under 1960-talet.