Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen stormar kafé i Sydney

Polisen stormar det kafé i Sydney där en man har hållit flera personer som gisslan, visar livesända tv-bilder.

Annons

Flera skott har hörts i närheten av kaféet där gisslan hålls. Enligt CNN är två personer döda och minst tre allvarligt skadade. Enligt Sky News är gisslantagaren en av dem som bekräftats döda.

Gisslantagaren i Sydney är en tidigare dömd och brottsmisstänkt 50-åring av iranskt ursprung, rapporterar flera medier med hänvisning till en poliskälla.

Mannen är fri mot borgen i två pågående rättsfall.

– Det finns inga operativa skäl för oss att hemlighålla namnet längre, säger en anonym poliskällan till Reuters.

Lindt Chocolate Cafe vid Martin Place i Sydney är sedan mer än ett halvt dygn omringat av polis. Området är avspärrat, prickskyttar är utplacerade och helikoptrar övervakar från luften.

Tidningen Sydney Morning Herald uppger att gisslantagaren är den 50-årige självutnämnde muslimske predikanten Man Haron Monis. Han är känd hos polisen sedan tidigare. Han är dömd för att ha sänt hatbrev till stupade australiska soldaters föräldrar mellan 2007 och 2009. Han misstänks också ha beställt mordet på sin exhustru förra året. Nyligen anmäldes han för sexuella övergrepp när han ägnade sig åt andlig healing för tio år sedan.

Han anser sig vara expert inom astrologi, numerologi, meditation och svart magi, enligt tidningen.

Terrorforskaren Magnus Norell, tidigare vid Utrikespolitiska Institutet (UI), sätter en rad frågetecken kring händelsen i Sydney och personens bakgrund.

– Om syftet varit att göra något för Islamiska staten (IS), hade han i stället krävt att Australien skulle dra tillbaka sina trupper eller ge en formell ursäkt. Helt enkelt konkreta krav, säger Norell.

Han vill inte dra alltför snabba slutsatser om gärningsmannens eventuella ideologiska motiv.

Adam Dolnik, professor vid universitetet i Wollongong, är terrorexpert och har bland annat tränat Sydneys polis i förhandlingar vid gisslansituationer. Han säger till The Wall Street Journal att gärningsmannen verkar vara illa förberedd och agera på egen hand.

– Terrorister är i regel väl förberedda – de har flera gisslantagare. Det verkar svagt att bara skicka en person. Det ser snarare ut som en dåligt tränad ensamvarg än någon med direkt koppling till en terrorgrupp.

Det är oklart hur många personer som fanns på kaféet när gisslandramat började. Fem ur gisslan, tre män och två kvinnor, har lyckats fly. Dolnik säger att de fem som lyckats ta sig ut inte verkar ha släppts, utan snarare flytt från gömställen.

Gisslantagaren uppges ha rustat sig med fyra sprängladdningar, andra uppgifter gör gällande att han även har ett gevär. Två av bomberna ska finnas på kaféet, två på andra håll i finanskvarteren – kända som CBD – i Sydneys centrum.

Uppgifterna kommer bland annat från Channel Ten, en australisk tv-kanal som twittrar att dess reportrar i telefon har "talat direkt med två i gisslan inne på kaféet".

De bekräftar att gärningsmannen har ställt två krav.

Mannen ville dels tala direkt med premiärminister Abbott, dels få en flagga utformad som terrorrörelsen Islamiska statens (IS) banér levererad till sig.

Programledaren Ray Hadley på den lokala radiostationen 2GB säger att han också har talat i telefon med en ur gisslan. Denne hade av gisslantagaren uppmanats att be att få tala i direktsändning, något som Hadley inte gick med på.

– Medierna kan inte spela en roll i förhandlingar med människor som tros komma från Islamiska staten och tar gisslan i Sydney, säger Hadley till nyhetskanalen 9 News.

Tidigare under dramat tvingades någon ur gisslan hålla upp en svart-vit flagga mot fönstren. Det var dock inte den flagga som används av extremiströrelsen Islamiska staten (IS) i Syrien och Irak, utan rörde sig om en annan svart flagga, med den muslimska trosbekännelsen, framgick det av Channel 7:s rapportering.

"Vi kunde se den beväpnade mannen... Han hade vit skjorta, väst och en ryggsäck och ett gevär över axeln. Han såg ut att använda någon som mänsklig sköld", uppger kanalen.

Minst ett 40-tal muslimska organisationer har under dramats gång gått ut och tagit avstånd från belägringen av kaféet. Användningen av flaggan förklarar de vara en kapning utförd av "vilseledda personer som inte representerar någon annan än sig själva".